Osmi Cerski marš

17.08.2017.

* Pored omladine iz Šapca najavljeni su i Beograđani, koji su oformili Udruženje “Kolubarski marš”, a organizovano dolaze mladi iz Užica, Republike Srpske i studenti istorije iz Novog Sada

To je već osmi put da omladina na svoj način obeležava slavnu Cersku bitku, prvu pobedu saveznika u Prvom svetskom ratu. Ove godine Cerski marš posvećen je vojvodi Živojinu Mišiću pod sloganom “Jedan koji hoće, uvek je jači od dvojice koji moraju”. Prošle godine marš je bio posvećen vojvodi Stepi Stepanoviću, a prethodni najmlađem kaplaru u istoriji ratovanja Momčilu Gavriću.

U predvečerje ovog poduhvata Udruženje građana “Cerski marš” priredilo je premijeru prigodnog filma koji su pripremili Margareta Musić i Siniša Matić. Projekciju u porti Šabačke crkve gledalo je oko 150 poklonika Cerskog marša, i tek tada se videlo da je reč o nesvakidašnjem poduhvatu.

Ljubiša Ivanović, jedan od pokretača marša, ukazao je da je 2010. pedesetak mlađih ljudi došlo na ideju ka obeleže Cersku bitku. Marš do Cera bio je dug 38 kilometara, ali su se, kako kaže, izuzetno lepo i ponosno osećali. Božidar Katić, predsednik Udruženja “Cerski marš”, podsetio je da do tada godišnjica Cerske bitke obeležavana samo kao zvanična manifestacija Vojske i to na okrugle godišnjice. Međutim, ovaj poduhvat videlo je dosta mladih na društvenim mrežama i interesovali su se da učestvuju. Naredne godine bilo ih je znatno više, a već za stogodišnjicu bilo je oko dve hiljade učesnika iz mnogih gradova Srbije kao i i okolnih država. Ove godine očekuje se više od dve hiljade učesnika, a pored omladine iz Šapca najavljeni su i Beograđani, koji su oformili Udruženje “Kolubarski marš”, organizovano dolaze mladi iz Užica, Republike Srpske, studenti istorije iz Novog Sada…

Na ovom putu predviđene su dve kraće pauze, usput se podele pogačice i voda, i mada ima i starijih učesnika, nema odustajanja. Naravno, ne forsira se brz tempo, a u Tekeriš se ulazi se sa pesmom i srpskim zastavama, posle osam časova marša. Ovde nema stranačkih obeležja, čak ni obeležja navijača “Zvezde” i “Partizana”, a kod spomenika u Tekerišu svi učesnici odaju počast poginulima. I ove godine u maršu učestvuje Snežana Matić, studentkinja medicine u Novom Sadu:

– Za Cerski marš čula sam preko društvenih mreža 2014, kada sam prvi put uzela učešće sa još nekoliko prijatelja. Svidela mi se priča, a kada sam osetila atmosferu i duh koji vlada, postala sam članica Udruženja. Od tada nisam propustila nijedan marš, učestvovala sam u timu za logistiku i vodila programe koje je udruženje organizovalo. Ponosna sam na svoje drugove i uopšte na mlade koji na ovaj način obeležavaju ovu veliku bitku.

Dugo skrajnuti od javnosti

Posle Drugog svetskog rata Cerska bitka i uopšte čitava Pocerina bila je skrajnuta od javnosti iako čitav ovaj kraj pamti zverstva koja je činila zloglasna 42. “vražja divizija” iz Hrvatske. Uz to, na vrhu Cera nalaze se i vojni objekti, tako da je zabranjivan pristup civilima, a čak je do pre desetak godina u selu Bojiću stajao znak da je ovom delu Pocerine zabranjen pristup strancima. Jedini film koji je snimljen bio je “Marš na Drinu” povodom pola veka od bitke.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.