Obezbijeđeno 11 miliona za gradnju graničnog prelaza Bratunac -Ljubovija

21.08.2017.

Kada će početi gradnja graničnog prelaza preko novog mosta između Bratunca i Ljubovije?Finansijska konstrukcija nije sporna. Upravi za indirektno oporezivanje stavljeno je na raspolaganje sedam miliona maraka, dobijenih od klirinškog duga, dok će četiri miliona u narednoj budžetskoj godini izdvojiti Savjet ministara.

Sporno bi izgleda moglo postati zemljište, na kojem će prelaz biti izgrađen.

Bez naknade, na period od 50 godina Republika Srpska bi Upravi za indirektno oporezivanje ustupila građevinsko zemljište za izgradnju zajedničkog graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija, jer tako propisuju odredbe Zakona o stvarnim pravima Republike Srpske koje se odnose na pravo građenja.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, u toj odredbi sporazuma Srpske i UIO naslućuje polemike i kašnjenje u izgradnji što stavlja na teret Srpske.Tvrdi da će te odredbe sporazuma izazvati polemike i usporiti izgradnju graničnog prelaza.

– To uslovljava i izdavanje građevinske dozvole, ali i raspisivanje tendera, izjavio je Šarović na konferenciji za novinare nakon zajedničkog sastanka sa predstavnicima nadležnih institucija BiH i Republike Srpske povodom izgradnje graničnog prelaza Ljubovija-Bratunac.

Delegacija Ministarstva saobraćaja i komunikacija Republike Srpske na sastanku je saznala za protivljenje UIO zbog roka od 50 godina.

Očekivalo se da se iz Uprave izjasne i predlože eventualne izmjene, kaže pomoćnica ministra Nataša Kostić:”Vlada je izvršila je eksproprijaciju i trenutno usaglašavamo sa UIO ugovor o pravu građenja kojim bi Vlada dala upravi pravo građenja za izgradnju zajedničkog graničnog prelaza. Trenutno se usaglašavaju članovi ugovora, to je zakonska procedura.Taj ugovor radi se kod notara.”

Granični prelaz kod mosta Bratoljub prvi je u BiH koji se gradi nakon donošenja novog Zakona o stvarnim pravima Republike Srpske.

Raniji prelazi, uspostavljanjem Uprave za indirektno oporezivanje, preneseni su u njeno vlasništvo od entitetskih carinskih uprava.

Šarovićevom “bojazni“ od spora zatečeni su i u Upravi. Direktor UIO Miro Džakula akže da oni u Upravi ne vide taj problem.

– Možemo ga prevenirati, ako imamo isti cilj, dodaje Džakula.

UIO BiH stavljeno je na raspolaganje sedam miliona maraka od klirinškog duga Rusije BiH, a 2018. u budžetu BiH biće planirana preostala četiri miliona za izgradnju graničnog prelaza.

Izgradnju Bratoljuba finansira Vlada Srbije, a prilazne saobraćajnice Vlada Srpske.

Kategorizacija prelaza predmet je sporazuma BiH i Srbije i još nije usaglašena.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.