Žestival okupio najbolje proizvođače rakija

21.08.2017.

Dodeljene nagrade i degustirane najbolje rakije iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije.Međunarodni festival voćnih rakija Žestival otvoren je danas u Užicu na Gradskom trgu. Program festivala počeo je svečanom dodelom nagrada najboljim proizvođačima rakija, u konkurenciji su bile 22 destilerije i 33 poljoprivredna gazdinstva. Nagradu Radoslav Rade Paunović za najbolju rakiju festivala u kategoriji poljoprivredno gazdinstvo, osvojio je Milan Plazinić iz Čačka koji je osvojio i nagradu za šampiona grupa i veliki zlatnu medalju.-Proizvodnjom rakije se bavim 25 godina, nastavio sam tradiciju mog oca i dede. Ja sam podigao proizvodnju na viši nivo kombinujući nove tehnologije i tradicionalni način proizvodnje rakije, rekao je Plazinić.-Svaku manifestaciju koja potpomaže razvoj prerađivačke industrije, ministarstvo će pomoći, rekao je na Žestivalu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.- Cilj grada Užica, koji sve više subvencioniše voćarstvo, jeste da u našem gradu bude više proizvođača koji će biti konkurentni na zahtevnom svetskom tržištu. Jedan od takvih proizvođača je i RB Global iz Užica koji proizvodi Sokolovu rakiju koja je i dobitnik nagrade za najbolju rakiju festivala u kategoriji destilerija, rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.Nagrade su dodeljene proizvođačima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Srbije.

U okviru Žestivala, ove godine je na Gradskom trgu izložena oprema koja prati proizvodnju rakije, pčelarska oprema, poljoprivredna mehanizacija ali i suhomesnati proizvodi, organski sirevi, med, lekovito bilje.

Gosti ovogodišnjeg festivala su generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar pljoprivrede Branislav Nedimović, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.