U SUSRET HRAMOVNOJ I GRADSKOJ SLAVI

22.08.2017.

Vijekovima crkva u Čajniču kao svoju hramovnu slavu proslavlja Uspenje Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu.

Ove godine navršava se 525 godina od prvog pisanog pomena stare kamene crkve u Čajniču. Arhitektura male kamene crkve je jednostavna ali je karakteristična po tome što je ukopana u zemlju i što je okrenuta u pravcu jug sjever, a ulaz u crkvu je sa istočne strane. U ovoj crkvi je Čudotvorna ikona Majke Božije, Čajnička Krasnica, boravila 270 godina.

Kada su Čajničani vidjeli koliko vjernog naroda dolazi na molitvu i poklonjenje Krasnici, da od nje zatraži pomoć u nevoljama, iskušenjima i bolestima, otpočeli su 1857. Godine gradnju nove crkve.

Za ovu malu varoš gradnja je završena u rekordnom roku 1863. godine i ikona Čajnička Krasnia prenešena je u novu crkvu u svečani tron. 423 godine je kako je Krasnica čuvarka, zaštitnica i pokroviteljica Čajniča.

I nova i stara crkva su razorene u toku Drugog svjetskog rata. Stara crkva je obnovljena 1946. godine jer je bilo lakše obnoviti. Obnovu no9ve crkve orpočeo je blažene uspomene Iguman Vasilije Domanović i u potpunosti obnovio od 1957 do 1959 godine.

Dvadesetpet godina i opština Čajniče proslavlja veliku Gospojinu kao svoju Krsnu slavu. Na uzvišenju iznad crkve dominira Protin konak koji 1937 godine sazidao prota Jovan Jovanović.

Konak je u potpunosti obnovljen sa predivnim uređenim trgom ispred konaka.

Svi ovi jubileji zajedno se proslavljaju o prazniku Uspenja Presvete Bogorodice, kada se proslavlja i Čajnička Krasnica.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.