Godišnjica podmuklog napada na izbjegličku kolonu u Kukavicama

27.08.2017.

U Kukavicama nadomak Rogatice sjećanje na 26 srpskih civila stradalih na današnji dan prije 25 godina, kada su muslimanske snage podmuklo napale izbjegličku kolonu koja se od Goražda kretala ka Rogatici. Preživjeli i porodice žrtava ogorčene su sramotnom presudom bh. Suda koja je četvoricu pripadnika tzv. Armije BiH, u prvostepenom postupku, oslobodila odgovornosti za ovaj svirepi zločin, uz skandalozno obrazloženje da su bili u zabludi o statusu žrtava.Dvadesetpet godina tuge i bola za stradalima. Dvadesetpet godina ne blijede slike užasa kada su se dobro organizovane muslimanske snage mučki i kukavički obrušile na srpsku nejač, koja je bježala iz Goražda da sačuva glavu.

– Ubijeno je 26 Srba, odnosno srpskih izbjeglica, žena, djece, staraca, bolesnih… Po asfaltu su ležali i mrtvi i ranjeni, kola su gorjela, a zločinci su se sa brda smijali dok se to dešavalo – kaže Veljko Lasica, koji je tada ostao bez noge, a kćerka mu je ranjena u glavu.

Današnji dan drugi je rođendan i za Ranka Ikonića koji je za volanom autobusa punog žena, djece i staraca, ranjen u obje noge.

– Vozio sam pun autobus, negdje oko 120 civila, najviše djeca i žene. Poginulo je troje djece, jedno od 11, drugo od 12 i treće od tri godine i osamdesetogodišnja baka Tankosa – priča Ranko.

Međutim, iako je dokazano da su civili pobijeni, Sud BiH sramotno je za ovaj zločin, prvostepeno oslobodio krivice Muhameda i Tarika Šišića, Emira Drekavca i Aziza Šušu. Skandalozno sudsko objašnjenje da su bili u zabludi i da nisu znali da je riječ o civilima, kod ogorčenog srpskog življa još jednom je potvrdilo jednostranost bh. pravosuđa.

– Sud BiH nije sud pravde, nego politički sud, što va presuda, uz sve dokaze i svjedoke, najbolje potvrđuje – kaže Ivica Јagodić iz Boračke organizacije Novo Goražde.Preživjeli Vrljko Lasica obrazloženje Suda naziva žalosnim i bijednim.

Sramotna presuda za žrtve iz Kukavica, ubijanje je po treći put. Drugi put to je učinjeno UN-ovim snimcima- snimcima, koji su nastajali dok su leševi više od 30 dana ležali razbacani po asfaltu, snimcima koje je režiser Danis Tanović podvalio svjetskoj javnosti u filmu Ničija zemlja kao masakr nad muslimanima.

– Naše žrtve su prikazane kao muslimanske žrtve i kod njih je ova poubijana nejač ispala zločinac, a oni mučenici. Kako /Tanović/ može sebe da nazove rediteljem, da se tako ponaša, a da ostane nekažnjen? On je ponovio zločin po drugi put i tome treba da se stane u kraj, jer bez toga nema pomirenja i zajedničkog suživota – kaže Tomo Vuković, predsjednik Boračke organizacije Novo Goražde.

Vjere u pravdu sve je manje. S tegobom nanesene sudske nepravde, iz Kukavica danas apeluju na sve relevantne institucije Srpske da ovaj i slučajeve sa sličnim epilogom pokrenu još jednom, da bi žrtve dobile smiraj, a zločinci bili kažnjeni.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.