Jubilarni LIFFE otvara EMIR KUSTURICA, ovogodišnji laureat festivala

29.08.2017.

Otvaranje destog po redu Leskovačkog festivala filmske režije (LIFFE) proteći će u znaku slavnog srpskog reditelja Emira Kusturice, njegovog filma „Na mlečnom putu“ i koncerta „No smoking orkestra“, na kome će glumac i pevač nastuputi i to će biti prvi koncert ovog sastava u poslednjih osam godina u Srbiji.

LIFFE se održava od 19. do 23. septembra u Leskovcu, a Kusturici će posle njegovog otvaranja biti uručena tradicionalna nagrada „Živojin Žika Pvalović“ za afirmaciju filmske umetnosti, koja se dodeljuje filmskim bardovima.

Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, organizatora LIFFE, objasnila je danas na konferenciji za novinare da će festival početi prikazivanjem filma „Na mlečnom put“ u ovdašnjem pozorištu, pa će se fešta potom preseliti na Široku Čaršiju, gde će se na bini obaviti ceremonija uručenja priznanja ovogodišnjem laureatu Emiru Kustirici. Na istom mestu održaće se i koncert.„Ovaj koncert je poklon grada Leskovca Leskovčanima ali i građanima celog juga Srbije. Gostovanje ,No smoking orkestra, u Leskovcu biće atrakcija koju Srbija nije veidela u poslednjih osam godina. Za tu priliku biće obezbeđeni besplatni autobusi za meštane Lebana, Bojnika, Vranja, Niša, i drugih mesta na jugu Srbije“, kazala je Conićeva.

Inače, u zvaničnoj konkurenciju za najbolje režiran film, najboljeg glumca i glumicu, je 13 igranih filmova sa prostora bivše Jugolsavije, od kojih će 6 biti premijerno prikazana u Leskvcu. Među njima su samo 2 iz Srbije: „Slepi putnik na brodu ludaka“ Gorana Markovića i „Rekvijem za gospođu M“ Bojana Vuletića.

Film „Na mlečnom putu“ prikazuje se van konkurencije.

Ove godine održaće se po prvi put i takmičenje mladih reditelja sa svojim ostvarenjima, tradicionalno će se održati skup reditelja sa prostora bivše Jugoslave, a prateći program sa izložbama i tribinama biće, kako se najavljuje, veoma bogat.

Festival će se zatvoriti dodelom nagrada i predstavom „Đurologija“, komedija Branka Đurića.

Sanja Conić je kazala da se ove godine očekuje i prisustvo velikog broja glumaca, ono što tradiconalno nedostaje leskovačkoj publici na Festivalu LIFFE, te da se s njima još pregovara.

Milica Ivanović

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.