U Čajniču svečano za krsnu slavu Veliku Gospojinu

29.08.2017.

ČAJNIČE – Povodom Velike Gospojine, krsne slave hrama Uspenja Presvete Bogorodice i opštine, bilo je svečano u Čajniču. Ove godine navršava se 25 godina proslavljanja Krsne slave opštine Čajniče. Čajniče je privilegovano posebnim darom i blagodaću, da Majka Božja svojom Čudotvornom Ikonom Čajničkom Krasnicom čuva i štiti Čajničane od svih neprijatelja. Samo je Bogu svemogućem znano koliko je vjernika pred Krasnicom našlo utjehu i ozdravljenje. Koliko je supružnika, molitvom pred Njenom ikonom, dobilo čedo i potomstvo. Koliko je bolnih ozdravilo od tjelesnih, psihičkih i duševnih bolesti.

Vjernici su se pripremali postom i molitvom, kako bi na Veliku Gospojinu primili svetu tajnu pričešća. Služenje u hramu je otpočelo jutarnjim Bogosluženjem u 8,00 časova, a Svetu Liturgiju služili su sveštenici i đakoni.

Duhovne radosti molitveno su sa nama djelili, umilnim glasovima pratili, te dostojno pojali u slavu Presvete Bogorodice, članovi hora Sveti knez Lazar iz Priboja. Posebno je njihovo pojanje bilo revnosno i nadahnuto na Svetoj Liturgiji, svečanoj litiji kroz grad i slavskom obredu.

Protojerej–stavrofor Momir Vasiljević rekao je da se danas proslavlja jedan od najemotivnijih i najsuptilnijih praznika, Uspenje Presvete Bogorodice.

U svojoj besjedi on je istakao da je ovo dan kada je Gospod primio dušu svoje Majke u svoje naručje i odnio u nebesko i neprolazno carstvo Božije, a posle tri dana vaskrsao je njeno tijelo. On je dodao da Čajniče od kada postoji proslavlja Uspenje Presvete Bogorodice, koje je vijekovima pod njenom zaštitom, molitvom i njenim okriljem.

„Pod okriljem svoje Čudotvorne ikone i ove godine proslavljamo značajne jubileje i značajne datume naše crkve i naše opštine. Neka vam svima bude srećna i Bogom blagoslovena Krsna slava, daj Bože da vas Majka Božija pomiluje i zaštiti pred prestolom cara slave Sina svoga i Boga našega i spasitelja Isusa Hrista, a blagoslov Svete trojice Oca, sina i Svetoga duha, da vas prati u sve dane vašega života“-rekao je prota.

Brojni građani iz ovog mjesta, zajedno sa gostima učestvovali su u svečanoj litiji ulicama Čajniča.

Litiju su predvodili čirakonosci sa ikonom Uspenja Presvnjtnj Bogorodice, barjaktari sa litijskim barjacima, članovi KUD-a „Izvor“ u narodnim nošnjama, sportisti đeca i omladina iz svih sportskih klubova sa područja opštine Čajniče, članovi hora, a starodrevnu praksu gđe slavski kolač ponesu u litiji,

ove godine su imali čast načelnik Goran Karadžić i gospodin Blaško Popović. Prilikom litijskog hoda prvo jevanđelje je čitano pred hramom, drugo na centralnom trgu u Čajniču, treće na raskrsnici prema Vrelu a pomen poginulim srpskim vojnicima,a zatim sveštenoslužiteljima i ktirorima pred opštinom u povratku litije. U hramu je prelomljen slavski kolač i osvećeno koljivo, a u 12,00 časova slavski obred upriličen je u prostorijama fabrike „Instela“, gđe su predstavnici opštine Čajniče, proslavili svoju Krsnu slavu. Načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić, nakon lomljenja slavskog kolača pozdravio je sve prisutne i poželio im dobrodošlicu i izrazio zahvalnost što su se okupili u ovolikom broju da svi zajedno proslave Krsnu slavu Veliku Gospojinu.

„Ova godina predstavlja proslavu niz jubileja i mislim da Čajniče, Čajnička Krasnica i Čajnička opština zaslužuju da se u ovolikom broju okupimo, te u veselju proslavljamo, dajući hvalu svemu onom što je dosada čuvano ovoliko godina“-ističe Goran.

Evo danas imam čast da pozdravim ministra Mirka Šarovića koji je našao vremena da bude danas sa nama, a koji i kada nije ovdje on pomaže ovom gradu, kroz razne projekte koji su realizovani zahvaljujući ovom Ministarstvu.

Goran je naglasio da se, opština opredijelila da više ulaže u zapošljavanje mladih, stipendiranje studenata, sport, poljoprivredu i privredu, a tako će kaže nastaviti i dalje.

On je istakao je da će nastojati da zadrže najveće resurse, a to su mladi ljudi. Posebno, kako je naglasio, mlade koji steknu visoko obrazovanje i da im omoguće zaposlenje. „Mi smo jedina opština koja je omogućila svima koji su završili fakultete da odrade pripravnički staž, jer nećemo dozvoliti da naši studenti čekaju onoliko koliko im je trebalo vremena da završe fakultete“-kaže Goran.

U toku protekle godine realizovani su razni projekti, renoviran je bazen, rekonstruisan je Dom zdravlja u Čajniču, napravljena je hladnjača i stavljena u rad u MZ Zaborak, obezbjeđene su tri otkupne stanice za mlijeko i jednu cisternu, tako da se na opštini Čajniče vrši otkup mlijeka redovno preko grupacije „Pađeni“, otvorena je i počela sa radom Turistička organizacija“-rekao je Karadžić.

Uz proslavu krsne slave upriličena je i Svečana akademija, a takođe su proslavljeni i značajni i rijetki jubileji, 525. GODINA OD PRVOG PISANOG POMENA STARE CRKVE U ČAJNIČU, 423. GODINE KAKO JE ČUDOTVORNA IKONA ČAJNIČKA KRASNICA U ČAJNIČU, 160. GODINA OD POČETKA IZGRADNjE NOVE CRKVE, 80. GODINA PROTINOG KONAKA, 60. GODINAOD POČETKA OBNOVE RATOM RAZRUŠENE CRKVE I 40. GODINA SVEŠTENIČKE SLUŽBE PROTE MOMIRA VASILjEVIĆA.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.