Niče gondola na Zlatiboru, počeli radovi

Na Zlatiboru su danas i zvačno počeli radovi na izgradnji “Zlatiborske gondole”, saopštilo je JP ”Gold gondola Zlatibor”.U prisustvu izvođača radova i nadzornog organa, na vrhu Tornika, zvanično je otvoren građevinski dnevnik, gradilište na projektu “Gondola Zlatibor” i počeli su zemljani radovi i izmeštanje optičkog kabla na delu trase na kojoj je investitor opština Čajetina pripremila teren.

To javno preduzeće je posebno zahvalilo preduzeću “Telekom Srbija” koje je, zajedno sa opštinom, uložilo veliki trud da se izmeštanje optičkog kabla obavi bez štete za korisnike.

Radove koje izvodi konzorcijum izvođača na čelu sa užičkim preduzećem Jedinstvo nadgledaće stručnjaci iz francuske kompanije Pomagalski, koji su i prošle nedelje bili na Zlatiboru.

Kako kažu navode iz “Jedinstva”, zemljani radovi potrajaće desetak dana, dok se armiranje i betoniranje očekuje za dve nedelje.”Prema ugovoru, obaveza kompanije Poma koja je isporučilac opreme za gondolu je da prati gradnju do njenog završetka i da prisustvuju ugradnji svakog dela te opreme, tako da će oni ponovo doći polovinom septembra kada bude počelo betoniranje, kaže direktorka “Gold gondole” Bojana Božanić.

Ona je dodala da je u završnici i izrada tehničke dokumentacije kojom će opština Čajetina od Ministarstva građevinarstva zatražiti i građevinske dozvole za radove na ostatku trase odnosno na početnoj stanici na Obudojevici na Zlatiboru i na međustanici kod Ribničkog jezera.

“Do kraja godine očekujemo da dobijemo građevinske dozvole za preostale četiri faze, s obzirom na to da je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa u završnoj fazi”, navela je Božanić koja je sa predstavnicima opštine Čajetina obišla radove na terenu.

Ona je izvođaču radova poželela sreću i uspeh, sa željom da se sa radovima ubrzo nastavi i na ostalim deonicama.

Obeležavanje početka prvih betonskih radova na trasi buduće gondole zakazano je za 21. septembar na Torniku.

Tada će biti održana velika narodna svetkovina i zabava za sve ljude dobre volje kako bi svi zajedno što lepše obeležili ovaj istorijski trenutak, prve velike pobede u poduhvatu izgradnje najduže panoramske gondole na svetu, dodala je Božanić.

Komentariši