Komandir osuđen zbog krađe guma

03.09.2017.

Sud Bosne i Hercegovine osudio je bivšeg komandira Jedinice Granične policije BiH Hum Emira Dudu (43) na šest mjeseci zatvora zbog pronevjere u službi, potvrđeno je iz ove pravosudne institucije. Dudo je, presudom izrečenom u četvrtak, proglašen krivim jer je, krajem prošle godine, u jednom autoservisu u Foči, iskoristivši svoj položaj komandira u Graničnoj policiji, dovezao službeno vozilo ”Golf 7”, te naredio radnicima da sa njega skinu nove gume sa felgama i namontiraju ih na njegovog ”Golfa 6”.

Nakon toga je naredio zaposlenima servisa da na službeno vozilo namontiraju stare gume sa felgama sa njegovog automobila.

Osim zatvorske kazne, izrečena mu je i mjera zabrane vršenja poziva u trajanju od dvije godine od pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere bezbjednosti.

Sud je Dudi izrekao i mjeru bezbjednosti oduzimanja predmeta pribavljenih krivičnim djelom, odnosno točkova ukradenih sa službenog vozila.

Osim toga, Dudo je obavezan i da nadoknadi troškove krivičnog postupka u iznosu od ukupno 400 KM. Ovaj iznos dužan je uplatiti u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Izvor: Faktor

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.