Odbijena žalba Morine, ispunjeni uslovi za izručenje Srbiji

05.09.2017.

Zagreb — Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostepenu odluku kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje albanskog državljanina Ismaila Morine Srbiji. Morina je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom “velike Albanije”.

Tom odlukom, koja je objavljena na sajtu Vrhovnog suda Hrvatske, odbijena je kao neosnovana žalba Morininog branioca na prvostepeno rešenje Županijskog suda u Dubrovniku, kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Morine Republici Srbiji.

Ovo je pravosnažna odluka suda, a shodno zakonskoj proceduri, konačnu odluku – da li će Morina biti izručen Srbiji, doneće u narednom periodu ministar pravde Hrvatske.

Morina je i dalje u ekstradicionom pritvoru u Dubrovniku.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske rasne i nacionalne mržnje.

Protiv njega je u toku istraga Višeg tužilaštva u Beogradu.

Morinin dubrovački branilac nedavno je podneo hrvatskoj policiji i evropskim institucijama Zahtev za međunarodnu pravnu zaštitu kako bi sprečio izručenje trećoj državi.

Odluka o tom zahtevu se takođe i dalje čeka.

U svom detaljnom obrazloženju odluke kojom se odbija žalba Morininog advokata, Vrhovni sud Hrvatske navodi da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.

“U konkretnom slučaju, iz svih se okolnosti ne može opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uverenja biti diskriminiran tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan”, navodi se u odluci.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.