Srbija od BiH traži stanicu Štrpci, područje oko HE Zvornik i …

Činjenica da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prvu posjetu u toj funkciji u regionu započeti sa Sarajevom, odnosno Bosni i Hercegovini, jasno govori od kolikog je ona značaja, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA), Stanimir Vukićević, ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini. Naveo je da tri posto granice nije urađeno. “Problemi tri posto su kod hidrocentrala Zvornik, Bajina Bašta, kod Rudog, i pruga Beograd-Bar kod stanice Štrpci. Mi smo predložili BiH da sve to rešimo na način da zamenimo teritorije”, objasnio je Vukićević. Što se tiče sporazuma o granici između BiH i Srbije, te najavljenim razgovorima o razmjeni teritorije dvije države, on je rekao da treba kazati da je 97 posto granice već određeno, definisano, i izvršena demarkacija kako se to kaže.

“Tri posto granice nije urađeno. Ali, tri posto znači nema 100 posto. Problemi tri posto su kod hidrocentrala Zvornik, Bajina Bašta, kod Rudog, i pruga Beograd-Bar kod stanice Štrpci. Mi smo predložili BiH da sve to rešimo na način da zamenimo teritorije. Teritoriju koju mi dobijemo zamenili bi nekom drugom”, objasnio je Vukićević.

On je govorio i o tome šta je, prema stajalištu Srbije, praktična svrha zamjene teritorije, da ne bude to pogrešno predstavljeno, odnosno da se ne stvori takav utisak.

“Pruga Beograd-Bar prolazi kroz deo teritorije BiH, a po međunarodnim standardima tu bi trebalo da se vrši pasoška kontrola. Mi nemamo još tu pasošku kontrolu, ali u svakom slučaju, prelazak granice otežava. Da se ne bi to dešavalo, mi kažemo, ajde, tu ćemo da zamenimo teritorije pa će to biti teritorija da slobodno vaši građani iz BiH mogu da na stanici Štrpci ulaze i koriste taj voz. Kada je u pitanju Rudo, to je međurečje gde su njive s jedne strane, s druge strane kuće. To otežava ljudima da uberu ljetinu, prelaze granice. Pa da i to rešimo. Kada su u pitanju dve hidrocentrale, njih je izgradila Elektroprivreda Srbije i one su u vlasništvu Elektroprivrede Srbije. Treba servisirati turbine i opremu i sa strane BiH. To se bez slobode ne može da uradi. I u tom smislu mi smo tražili i jedno parče zemlje oko svake od tih hidrocentrala. Za kontrauslugu bismo dali deo teritorije koja bi odgovarala BiH”, pojasnio je Vukićević.

Brza cesta Sarajevo-Beograd na čekanju

Kada je u pitanju izgradnja brze ceste Sarajevo – Beograd, ambasador Srbije Stanimir Vukićević kaže kako “smo trenutno u fazi čekanja”.

“Što se nas tiče, mi imamo sve. Napravljena je studija i utvrđena deonica i trasa, a znamo otprilike koliko će sve to da košta. Kada je u pitanju BiH, ona ima u pravcu od Vardišta do Sarajeva dva moguća pravca. Nije postignuta saglasnost oko toga. Mi predlažemo BiH da napravi studiju i za jedan i za drugi pravac pa da se onda opredeli koja je jeftinija i korisnija. Ima jedna treća varijanta, koju FBiH predlaže, a to je da se iskoristi Koridor 5 c do Zenice, od Zenice za Tuzlu, odatle za Brčko, a poslije prema Bijeljini i Kuzminu, sa uključenjem na Koridor 10. To je za nas nešto novo. To nije razmatrano na zajedničkim sednicama. Prema tome, ima dosta rešenja za jedan isti projekat. Videćemo šta će biti”, naveo je ambasador Vukićević.

(AA)

Komentariši