Haradinaj novi kosovski premijer, Srbima tri resora

PRIŠTINA – Sa 62 glasa “za” poslanici kosovskog parlamenta izabrali su novu vladu. Novizabrani premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da će dijalog sa Beogradom biti nastavljen i da nema alternative.

Glasanje su bojkotovali poslanici pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova bivšeg premijera Ise Mustafe.

Od ukupno 120 poslanika kosovske skupštine, za kabinet Ramuša Haradinaja glasala su 62.

Vanredna sednica počela je i bez prisustva poslanika Srpske liste i odmah je reč data mandataru Haradinaju. Prezentujući osnovne ciljeve nove kosovske vlade, Haradinaj je rekao da će buduća vlada biti vlada svih građana.

Prezentujući osnovne ciljeve nove kosovske vlade, Haradinaj je na sednici skupštine rekao da će buduća vlada biti vlada svih građana Kosova, javlja dopisinik RTS-a iz Prištine. Prema Haradinaju, Kosovo je u teškoj ekonomskoj situaciji, oslabljeno nepoverenjem građana u institucije.

Haradinaj je rekao da će Kosovo voditi u članstvo u NATO, poštujući Ustav i prijateljstvo sa saveznicima.

“Kosovu je otežan put ka EU, to ćemo promeniti. Mi ćemo razgovarati sa svima. Nemamo alternativu dijalogu sa Srbijom “, rekao je Haradinaj i naveo da će insistirati na otvaranju unutrašnjeg dijaloga na Kosovu.

U delu svog inače kratkog izlaganja o formiranju nove vlade, govorio je i na srpskom jeziku, poručivši da će raditi na jačanju poverenja sa Srbima, radi zajedničkog života.

U kosovski parlament stigli su i predstavnici Srpske liste, koji su bili odsutni zbog sastanka sa direktorom Kanclerije za KiM Markom Đurićem u Beogradu.

Sednici prisustvuju amabasadori uticajnih zapadnih zemalja, EU, Kfora i drugi. Današnja sednica skupštine ima jednu tačku dnevnog reda – izbor nove kosovske vlade.

Ranije danas poslanici Srpske liste odlučili su, posle sastanka sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, da uđu u buduću kosovsku vladu.

Očekuje se da će podršku Haradinaju pružiti i poslanici iz redova manjinskih zajednica. Svi oni ukupno broje 62 glasova, a za izbor vlade potreban je 61.

Haradinaj je predstavio predlog novog sastava vlade. Osim njega, u njoj će biti potpredsednici Enver Hodžaj, Fatmir Limaj, Bedžet Pacoli, Dalibor Jevtić, Dardan Gaši.

Ministar finansija biće Bedri Hamza, ministar inovacija Besim Bećaj, ministar pravde Abelard Tahiri, zdravstva Uran Ismajlji, ministarka evropskih integracija Durata Hodža, ministar kulture Kujtim Gaši, dok će ministar infrastrukture biti Palj Ljekaj.

Za ministra bezbednosnih snaga predložen je Rustem Beriša, ministra obrazovanja Šućri Bitići, ministra trgovine Bajram Hasani, ministra rada Skender Rečica, spoljnih poslova Bedžet Pacoli, dok će za resor za zaštitu okoline biti zadužena Aljbena Rešitaj.

Kandidati za ministre unutrašnih poslova su Fljamur Sefaj, ekonomskog razvoja Valjdrin Luka, dijaspore Dardan Gaši, lokalne samouprave Ivan Todosijević, povratak Dalibor Jevtić, poljoprivrede Nenad Rikalo, javnih službi Mahir Jagčilar i ruralnog razvoja Rasim Demiri.

Na zasedanju u četvrtak završeno je konstituisanje kosovske skupštine kada je za predsednika parlamenta izabran lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli, a za jednog od pet potpredsednika ispred Srpske liste izabran je Slavko Simić.

Komentariši