Sekretari Crvenog krsta pušteni na slobodu

14.09.2017.

Sekretari Crvenog krsta iz opština Peć, Gračanica i Dragaš, Momo Dašić, Sveta Živić i Zećir Zurapi, pušteni su na slobodu pošto su u noći između srede i četvrtka privedeni u akciji specijalnih jedinica kosovske policije.Živić, kao i sekretari Crvenog krsta u Novom Brdu – Dragan Stojanović, u Vitini – Tomislav Rakić i Obliću – Zoran Vasić, treba danas da se jave pliciji na informativni razgovor, preneo je RTS.

Policija je u Gračanici i Dragašu oduzela pečate Crvenog krsta i u kućama privedenih, zaplenila dokumenta o socijalno ugroženim porodicama.

Pripadnici ROSU su u sredu uveče bili i u prostorijama koordinatora Crvenog krsta za Kosovo i Metohiju u severnom delu Kosovske Mitrovice. Takođe su upali i u zgradu opštine Obilić, u selu Plemetina, odakle su izneli dokumentaciju.

Iz kosovske policije nema objašnjenja akcije u više srpskih sredina na Kosovu.

Anonimni izvori iz kosovske policije, kako prenosi Kosovo pres, navode da je u ovoj akciji pronađen materijal koji ukazuje na ilegalno prikupljanje ličnih podataka na Kosovu.

Sekretar Pokrajinskog Crvenog krsta Dragiša Murganić rekao je da je razlog pretresa popis stanovništva koji se vrši radi izrade socijalne karte, na osnovu koje se utvrđuje kome treba humanitarna pomoć.

“Izrada socijalne karte za sve ljude, jer se posle toga rade kriterijumi kome je potrebna humanitarna pomoć, kome ne. Mi to svake godine obnavljamo, ali nam je potrebna sada izrada socijalne karte zbog ogromnih promena u toku godine”, rekao je Murganić.

U kosovskoj policiji nema objašnjenja za večerašnju akcije u više srpskih sredina na Kosovu.

Albanski mediji prenose da je u opsežnoj policijskoj operaciji nekoliko ljudi uhapšeno, navodno zbog špijunaže. Anonimni izvori iz kosovske policije, kako prenosi Kosovo pres, navode da je u ovoj akciji pronađen materijal koji ukazuje na ilegalno prikupljanje ličnih podataka na Kosovu.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.