Održana konferencija o rezultatima aktivnosti PU Foča za avgust mjesec 2017. godine

26.09.2017.

U Policijskoj upravi Foča, 26.08.2017. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec avgust 2017. godine, kojoj su prisustvovali načelnik Policijske uprave Velimir Kostović, načelnik Odjeljenja Kriminalističke policije Duško Tomivić i načelnik Odjeljenja policije Zoran Vuković.
Prisutnima se obratio načelnik Kostović koji je naveo da na području Policijske uprave Foča, u mjesecu avgustu tekuće godine, nije bilo izvršenih krivičnih djela koja bi izazvala veće uznemirenje javnosti, te da su evidentirana djela bila manje društvene opasnosti i da je broj prijavljenih krivičnih djela za 5% manji u odnosu na uporedni period. Na osnovu toga Načelnik Policijske Uprave je ocijenio stanje bezbjednosti zadovoljavajućim. Isti je uputio apel građanima i turistima da ukoliko planiraju obilazaka planina i turističkih destinacija, koja se nalaze na području opštine Foča, da se pridržavaju propisa i znakova, posjeduju odgovarajuću opremu i da se obrate radnicima i vodičima Nacionalnog parka „Sutjeska“ da ne bi ugozili svoj život, zbog nepoznavanja i nepristupačnosti terena i nepovoljnih vremenskih prilika. Policijska uprava Foča je u proteklih 30 dana imala dvije akcije spasavanja stranih državljana koji su se izgubili na planini Maglić.
Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović je istakao da je u mjesecu avgustu 2017. godine, na području Policijske uprave Foča, izvršeno 20 krivičnih djela od čega su 15 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta. Ukupna rasvetljenost krivičnih djela na području Policijske uprave Foča 85%, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 60%. U izvještajnom periodu nije bilo krivičnih djela koja bi uticala na uznemirenost javnosti i uticala na bezbjednost građana.
U posmatranom periodu prijavljeno je jedno krivičnao djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta gdje je podnesen jedan Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv dva lica, gdje je pričinjena materijalna šteta oko 61.000 KM, dok je Tužilaštvu BiH podnesena dopuna Izvještaja o počinjenom krivičnom protiv jednog lica zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Krivotvorenje novca.
Načelnik Odjeljenja policije, Zoran Vuković je istakao da je u avgustu 2017. godine evidentirano ukupno ukupno 24 (31) narušavanja javnog reda i mira, što je više za 41% u odnosu na uporedi period 2016. godine, od koji su sankcionisani podnošenjem devet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 24 prekršajna naloga. Povećanje narušavanja javnog reda i mira se povezuje sa povećanim brojem prisutnih turista na području teritorije Policijske uprave, dok narušavanja javnog reda i mira sa pet i više lica nije bilo.
U posmatranom periodu 2017. godine evidentirano je 30 saobraćajnih nezgoda, od kojih je bila jedna nezgoda sa smrtnom posledicom, jedno lica je teško, a 10 lica lakše povrijeđeno. Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika iz saobraćaja je isključeno 49 vozača, gdje je akcenat stavljen na zabranu upravljanja vozilom pod uticajem alkohola, a sve u cilju prevencije što bi dovelo do smanjenja saobraćajnih nezgoda, te je od toga 45 vozača isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, dva vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava i iz ostalih razloga je isključeno dva vozača, naveo je načelnik Vuković.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.