Otkriveno mjesto stare štamparije u Novom Goraždu

U porti hrama Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici u Novom Goraždu završena su arheološka iskopavanja na mjestu starog konaka gdje se prema dosadašnjim pretpostavkama nalazila Goraždanska štamparija koja je štampala bogoslužbene knjige od 1519. do 1523. godine. Arheolozi iz Bijeljine i Trebinja su otkopali zidine starog konaka i drugi arheološki materijal koji, uz nalaze dosadašnjih istraživanja, potvrđuje da je tu bio pravoslavni manastir u okviru koga je četiri godine bila i štamparija.

Direktor Muzeja Hercegovina Ivana Grujić je istakla da se ovdje radi o srednjovjekovnom manastirskom kompleksu u kome je, u jednom njegovom dijelu, bila smještena štamparija.

„ Sama zgrada štamparije nije postojala kao zasebna institucija nego je bila smještena u manastirski konak“, dodala je Grujićeva. Pored zidova konaka sa dvije zasebne prostorije otkrivena je i srednjovjekovna keramika i 12 grobnih mjesta sa skeltima.„U tri groba su pronađeni grobni prilozi u jednom dva dugmeta koja se u literaturi zovu puce i koja su se koristila na tadašnjoj nošnji a jedan skelet je imao ostatke odjeće od veza sa zlatnim nitima“, navela je Grujićeva, direktorica Muzeja Hercegovina koji je organizovao arheološka ispitivanja u porti hrama.

Milijana Okilj iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa Republike Srpske kaže da će se odmah nakon završetka iskopavanja obaviti preventivna zaštita arheoloških ostataka kako ne bi bili oštećeni u toku zime a onda sledi konzervacija.

„ Kroz projekat izgradnje Muzeja goraždanske štamparije ti otkriveni dijelovi zidova i ostalog će se uklopiti u njegovu gradnju, „ naglasila je Okiljeva.Sveštenik hrama u Donjoj Sopotnici Mihajlo Andrić je presrećan što se konačano prisupilo istraživanjima u ovom kompleksu iznad koga se na brdu nalazio i srednjovjekovni grad.

„Zahvalni smo svim onim koji su učestovalaai u projektu a tek prestoje radovi u porti crkve“, rekao je Andrić.

Planirano je da se Muzej Goraždanske štamparije izgradi do 2019. godine kada će biti obilježeno 500 godina od njenog osnivanja.

U ovoj štampariji, drugoj poslije one na Cetinju na Balkanu, štampane su ćirilicom knjige Službenik goraždanski 1519, Psaltir goraždanski 1521. I Molitvenik goraždanski 1523. godine.

Ovu štampariju osnovao je Božidar Goraždanin koji je „iz Mletaka“ nabavio štamparskuu opremu .

Poslije četiri godine štamparija je prenijeta u Trgovište u Rumuniji gdje je nastavila sa radom.

BN televizija/R.T.

Komentariši