Stari Brod na Drini uskoro će dobiti spomen muzej

Stari Brod na Drini uskoro će dobiti spomen muzej koji će svjedočiti o najvećoj grobnici Srba iz ’42. godine na tom prostoru.

“Istoriju ne smijemo da zaboravimo”, kažu prvi ljudi Rogatice koji su položili kamen temeljac.

“Ovo su samo nastavci aktivnosti opštine Rogatica na izgradnji muzeja koja će biti opomena svima nama”, rekao je Milorad Jagodić, načelnik opštine Rogatica

“Zajedničkim snagama sa opštinom Rogatica napravićemo skele i prilazni put”, navodi Mladen Đurović, načelnik opštine Višegrad.Do Starog broda se najlakše stiže Drinom. Put bi olakšao dolazak svih onih koji žele da čuju istinu o stradanju.

“Preko pet hiljada je do sada posjetilo, namjenski posjetilo spomen kapelu, mladi i iz inostranstva”, saopštio je Dragan Vukotić, sveštenik iz Višegrada

Na postavci koja će biti izložena u novoizgrađenom muzeju radilo se osam godina. Drinsku grobnicu, kako je zovu već 75 godina, prvi put obišao je i načelnik opštine Srebrenica koji je poručio da se istorija ne smije prećutkivati.

“Taj kompleks treba da svjedoči svima koji ne vjeruju da su Srbi stradali, ali jednostavno ovo je dokaz da se ne može pobjeći i ovdje će biti dokazi koji će uvjeriti sve koliko su Srbi stradali na ovim prostorima”, naveo je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Pripadnici “Handžar divizije” i “Crne legije“ 1942.godine, za nekoliko dana pobili su više od 6000 ljudi. U bivšoj državi, taj zločin je bio zabranjena tema.

Komentariši