Saradnja sa Ruskim humanitarnim centrom – obuka za spasioce iz Srpske

Spasavanje na vodi i pod vodom, od snijegova, lavina, zemljotresa, poplava, požara na otvorenom i zatvorenom- samo su neke od vježbi na kojima će spasioci iz Srpske učiti od dobroobučenih i opremljenih ruskih specijalaca Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.Pred Gorskom službom spasavanja Republike Srpske su desetine zadataka tokom svih godišnjih doba. Od planina do rijeka, kategorisanih i naketorisanih puteva stižu da bi spasili živote. Uz svu spretnost pred njima su najčešće izazovi koji zahtijevaju hitro reagovanje. O spasavanju nastradalih od planinskih ćudi i pretraživanju terena učiće od stručnjaka iz Rusije.

– Planiramo u narednom periodu da napravim trenažni centar na Јahorini u Gorskoj službi spasavanja Republike Srpske stanica Јahorina – kaže Nenad Ikonić načelnik Gorske službe spasavnja Republike Srpske.

Rusko-srpski humanitarni centar spreman je da spasiocima volonterima i profesionalcima pruži obuku na poligonima u Nišu. Prva obuka je na poligonima tzv.staze spasa.

Obuka podrazumijeva uvježbavanje u spasavanju na planinama,u gradskim uslovima izvlačenje sa ulica i iz ruševina, prirodnih i vještačkih pećina, na vodi i pod vodom i požarima, ističe Oleg Ganijev zamjenik direktora Rusko-srpskog humanitarnog centra Niš.Pružanje pomoći usljed požara – nosi brojne rizike. Upravo zbog toga vatrogasci moraju biti uvježbani ne samo za gašenje vatre. To je i jedan od razloga što će fočanski vatrogasci na proljeće u Niš na obuku.

– Tako da postoje svi preduslovi da oni rade sve poslove koje do sada nisu radili vatrogasna jedinica nije tu da gasi samo požar nego da učestvuje u svim vanrednim situacijama, poručuje Radisav Mašić, načelnik Foče.

U Rusko-srpskom humanitarnom centru kažu da u Niš uskoro stiže savremena oprema za obuku vatrogasaca.

Komentariši