BLIC: HEROJI BEOGRADA 2017. Vojkan Krstić iz Višegrada među herojima

02.01.2018.

Oni su obeležili celu prošlu godinu, spasavali su živote, pomagali onima kojima je pomoć bila potrebna, a svi poprilično skromno pričaju o svojim podvizima.

Vojkan Krstić, Zoran Jovanović i Slobodan Kotur su zbog svojih humanih dela i dobrote stekli epitet pravih heroja Beograda.

VOJKAN KRSTIĆ

Vojkan Krstić (35) je Beograđanin, uspešan građevinac i humanitarac koji kao da nikada ne spava. Svakodnevno on usreći bar jednu porodicu u Srbiji tako što im kupi hranu i odeću, očisti puteve od snežnih nanosa, ili renovira dom. Naravno nikada ne zaboravlja ni životinje, pa ih zimi spasava od promrzavanja postavljajući im kućice, ali i posude sa hranom i vodom duž celog grada.Ove godine on je pokrenuo nekoliko akcija kako bi pomogao ljudima u svojoj okolini. Svetlani Ilić iz Kruševa platio je račun za struju koji je iznosio nekoliko desetina hiljada dinara, renovirao im kuću i odneo odeću i hranu njoj i njenoj deci. Novopečenim mamama iz Kumodraža daruje po 100 evra kao pomoć, asfaltirao je nekoliko ulica, sredio parkove u blizini vrtića, a jednoj baki je spasao život.Naime on je pre nekoliko nedelja, čistio puteve od snežnih nanosa u selima u Višegradu. Dok je obavljao taj posao našao je jednu promrzlu baku, izgubljenu 10 kilometara od civilizacije, uplašenu i samu.- Na 10 kilometara od civilizacije, ugledao sam sklupčanu promrzlu baku, vidno uplašenu. Odmah sam joj prišao, dao joj svoju jaknu i pitao je kako je dospela tu. Nije govorila, a nije mogla ni da hoda. Izgledala je bolesno. Spustio sam je do prve kuće i pozvao policiju. Valjda se već neko javio da je traži, koliko sam čuo njen sin. Ona je sada, hvala Bogu dobro – kazao je tada Krstić za “Blic”.

Takođe on je stanarima Varadišta, sela u Višegradu prošlog meseca kupio vozilo kojem ce stići do svakog nepristupacnog mesta u selu, kada on ne bude tu.

ZORAN JOVANOVIĆ

Vozač na liniji 31, Zoran Jovanović, ove godine je uradio jedan veoma lep gest. Naime, on je zaustavio autobus kako bi pomogao slepom pešaku i preveo ga preko ulice.
Vozač autobusa Zoran Jovanović
Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija Vozač autobusa Zoran Jovanović

– Zaustavljam se na semaforu koji dugo drži crveno. Taman se spremih da uzmem telefon, kad sam video slepog čoveka kako stoji pokušavajući da pređe ulicu. Ima više od 40 godina, često ga viđam po gradu. Stoji i priča. Ali ne zato što je lud, već zato što ne vidi da oko njega nema nikoga ko bi mu rekao koje je boje svetlo na semaforu – rekao je Zoran.
Humanost i na radnom mestu
Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija Humanost i na radnom mestu

Na brzinu je upalio sva četiri svetla i istrčao iz autobusa. Prišao je slepom čoveku, rekavši mu da je zeleno svetlo i da će ulicu preći zajedno. Nakon ovog čina Zoran je skromno za “Blic” rekao da njegov postupak nije nikakav spektakl i da nije uradio ništa što ne bi i bilo ko drugi.- To se dogodilo na Dorćolu, na raskrsnici u Cara Dušana kod Zoološkog vrta, i inače slabo prometnoj. Vozio sam autobus na relaciji Vukov spomenik – 25. maj umesto tramvaja i često sam viđao tog čoveka. Međutim, uvek je bilo ljudi u prolazu koji bi ga videli i pomogli mu da pređe ulicu, ali u ovom trenutku nije bilo nikoga, osim tog policajca. Nisam imao izbora, morao sam da mu pomognem – izjavio je tada Zoran.

SLOBODAN KOTUR

Vatrogasac Slobodan Kotur (42), dobitnik raznih priznanja za iskazanu hrabrost, početkom ove godine je tokom požara pao sa litice u Višnjičkoj banji visoke 12 metara i teško se povredio. On je pao sa litice visoke deset metara i polomio rebra, lakat i ozledio nogu dok je pokušao da ugasi požar na jednoj njivi koju su izazvali nesavesni građani. Na sreću on se ubrzo oporavio i nastavio da radi.
Slobodan Kotur, heroj vatrogasac

Inače povređeni Slobodan Kotur i njegov kolega Ivan Perišić dobitnici su jedne od zlatnih plaketa za najplemenitiji podvig godine. Nagrada im je uručena nakon što su spasli živote stanarima zgrade na Gundulićevom vencu.Nakon nekoliko časova borbe sa vatrenom stihijom, uspeli su da evakuišu dvanaestoro, a među njima i devetomesečnu bebu, jednog devedesetogodišnjaka i psa.

https://www.blic.rs/vesti/beograd/heroji-beograda-2017-oni-su-spasavali-ugrozene-pomagali-nemocnima-njihove-price-su/n07me4j

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.