Temperature će ići i do – 10, snežni pokrivač do 20 centimetara

19.02.2018.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje da se u toku noći, kao i u utorak i sredu u istočnim krajevima Srbije očekuje formiranje snežnog pokrivača visine od 10 do 20 centimetara.U planinskim predelima dalje povećanje visine snežnog pokrivača i uz jak vetar stvaranje snežnih nanosa.

U Srbiji će sutra biti pretežno oblačno, mestimično sa kišom, susnežicom i snegom. Vise padavina očekuje se na severu i istoku i u planinskim predelima gde će doći do formiranja odnosno daljeg povećanja visine snežnog pokrivača.

Duvaće umeren i jak vetar, u južnom Banatu i Pomoravlju i sa udarima olujne jačine, jugoistočni. Jutarnja temperatura biće od -1 do 2 stepena, a najviša dnevna od 1 do 6 stepeni.

U Beogradu će biti pretežno oblačno, povremeno sa kišom i susnežicom. Vetar umeren i jak, jugoistočni. Jutarnja temperatura oko 0, a najviša dnevna oko 3 stepena.

Ledeni talas će Srbiju, kako se očekuje, od petka i dolazi iz Sibira pa će se temperature spuštati i do minus 10 stepeni..

Tokom nedelje najveće promene zadesiće istok zemlje

Meteorolog Đorđe Đurić predviđa da će ledeni talas početi od vikenda, poslenjih dana februara i prema meteorološkim podacima pokazuju da će anticiklon iznad severne Evrope da ojača, čime će se omogućiti da jezgro ledenog vazduha iz Sibira prodre na evropsko kopno, spusti se čak do juga i dođe do područja Srbije.

“Kada taj veoma hladan vazduh stigne u toplije krajeve, formiraju se cikloni, a uz kombinaciju ciklona i ledenog vazduha, mi bismo mogli da imamo i ozbiljnije snežne padavine poslednjih dana a februara. To bi značilo ledene dane, kada bi i maksimalna dnevna temperatura padala ispod nule”, rekao je Đurić za Blic.

Do prodora sibirskog vazduha doći će tokom vikenda, ali on će se najviše osetiti početkom sledeće nedelje.

Najhladnije će biti na severu Srbije.

“Minimalne temperature, po današnjim prognozama, biće i do minus 10 stepeni. Ako se ostvari taj ledeni talas od vikenda, to će biti najhladniji period ove zime, od njenog početka.

Ipak, već počtekom marta nas očekuje otopljenje i temperature će preći u plus, rekao je Đurić.

Inače, i prema prognozi RHMZ, do 27. februara, u sredu i četvrtak biće oblačno, mestimično sa kišom, susnežicom i snegom i temperaturom oko prosečnih vrednosti.

Više padavina očekuje se u planinskim predelima i na istoku gde će doći do daljeg povećanja visine snežnog pokrivača. Vetar umeren i jak istočni i jugoistočni, u Pomoravlju i juznom Banatu sa udarima olujne jačine.

U petak i subotu uglavnom suvo, a zatim do kraja perioda osetno hladnije sa jakim severnim vetrom i snegom mestimicno.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.