Oslobođena petorica uhapšenih Srba

Petorica Srba, koje su pripadnici specijalnih snaga kosovske policije uhapsili jutros, oslobođeni su nešto posle 12 sati, prenosi RTS.

Braća Aleksandar i Predrag Đordević iz sela Berivojce u Kosovskoj Kamenici, koji su bili jutros među uhapšenima, pušteni su na slobodu nakon što su dali izjave u policijskoj stanici u Kamenici.

„Bili smo osumnjičeni da smo podrivali ustavni poredak Kosova i pretili srpskim pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga. Mi smo to demantovali, a oni nisu pronašli ništa što bi nas teretilo, tako da smo pušteni kućama“, rekao je za RTV Puls Aleksandar Đordević.

Petorica Srba, kako je prethodno saopštila kosovska policija, bili su uhapšeni „pod osnovanom sumnjom da su uključeni u delatnosti protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova“, prenosi RTS.

Pripadnici specijalnih snaga kosovske policije upali su u prostorije Kulturno-prosvetnog centra „Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu kod Gnjilana i u toj akciji priveli trojicu Srba.

Kako navodi RTS, privedeni su načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Radovan Stojković i direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Gnjilanu Jovan Denić.

Stojkovića i Denića su pripadnici policije prethodno ispitivali u prostorijama Kulturno-prosvetnog centra „Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu.
Priveden je i Nenad Stojanović (44), po zanimanju auto-mehaničar, zaposlen pri Vojsci Srbije u Vranju, koji je kako prenosi RTS, uhapšen jer je navodno vršio pritisak na srpske pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) da napuste tu službu.

Akcija je počela rano jutros kada su pripadnici specijalne policije blokirali kuće načelnika okruga i direktora Službe za zapošljavanje u Gornjem Kuscu i počele pretres, a prema navodima žitelja tog sela, oko šest časova pojavilo se najmanje 10 policijskih džipova sa tridesetak maskiranih policajaca naoružanih dugim cevima.

Novinarima je bilo zabranjeno snimanje događaja.