Bivši pripadnik zločinačke OVK u bjekstvu

13.12.2018.

Bivši pripadnik zločinačke Oslobodilačke vojske Kosova Remzi Šalja koga je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu pozvalo na razgovor 17. januara, odbio je da se odazove pozivu, i trenutno se nalazi u bekstvu.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio advokat Natal Bulakaj, koji je zastupao Šalju na Kosovu, i dodao da je Šalja pozvan na razgovor u svojstvu osumnjičenog.Bulakaj je istakao da od prošle nedelje, od dana kada je Šalja dobio poziv, više nema kontakta sa njim, ni on, a ni njegova porodica.

“Pokušaću još jednom danas da posetim njegovu porodicu. Pozivam ga da se odazove pozivu jer je to u interesu pravosuđa”, rekao je Bulakaj.

Bulakaj se nije prijavio za advokata pred Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom.

Šalji se trenutno sudi u Prizrenu za ratne zločine.

U međuvremenu, u četvrtak će se održati prvo ispitivanje Sokolja Dobrune, bivšeg predsednika suda OVK.

Jedan od intervjuisanih je i bivši pripadnik OVK Safet Sulja u svojstvu svedoka u početnoj fazi istrage. On je na konferenciji izjavio da ga je Specijalizovano tužilaštvo intervjuisalo dva dana, po devet sati, u kancelarijama EULEX na Kosovu.

“Pozvan sam od Specijalizovanog tužilaštva u svojstvu svedoka, u prvoj fazi istrage, a mogu da kažem da sam i lično bio pod istragom. Intervjuisan sam 18 sati. Na osnovu pitanja shvatio sam da se radi o mojoj ulozi u ratu”, rekao je on.

Dodao je da nije imao zvaničan poziv, već da su ga pozvali telefonom.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.