Sunčici za petu operaciju nedostaje 5.600 KM

Malenoj Sunčici Ivanković iz Banjaluke nedostaje 5.600 KM kako bi otišla na operaciju u Rusiju. Djevojčici bi ovo trebala biti peta operacija, ali bi je mogla izgubiti ukoliko novac ne prikupi do kraja decembra.

Mnoštvo apela, molbi, zahtjeva i poruka upućeno je kako bi se prikupio novac za liječenje Sunčice Ivanković. Ona je, kao i mnoga druga bolesna djeca u Bosni i Hercegovini, prepuštena na milost i nemilost dobrih ljudi, jer joj sistem ne pomaže. Za operacije se u našoj državi već dugo skuplja uglavnom preko humanitarnih organizacija ili donacija koje uglavnom dolaze iz inostranstva.

Ono što opstaje kroz godine borbe jeste volja djevojčicine majke Milice, koja kroz oluju negativnih stvari optimistično korača naprijed. Čak i onda kada se čini da će je godine borbe savladati, kako će je umor zaustaviti, ona još čvršće stišće ruku svoje kćerke i nastavlja dalje. Onako kao što to majka najbolje zna.

Iza malene heroine su već četiri velike operacije u Rusiji, a ona i njena majka pripremaju se za veliku petu operaciju na Sveučilištu za očnu i plastičnu hirurgiju u Ufi u Rusiji. Sunčica od rođenja ima atrofiju očnog živca koja je nastala usljed novorođenačkih konvulzija i krvarenja trećeg stepena u mozgu. Djevojčica je bila potpuno slijepa i s raznim oštećenjima u psihomotornom razvoju.

Podsjećamo, djevojčica je jednu operaciju izgubila krajem septembra jer joj je nedostajalo 3.000 KM. Nedugo zatim, organizacija Pomozi.ba uložila je potrebna sredstva da bi djevojčica otišla na operaciju u Rusiju. Međutim, samo dva dana prije novembarske operacije, Sunčica se razboljela i termin je otkazan, a ona i njena majka vratile su se kući u Banjaluku.Njena majka Milica sada skuplja novac za operaciju koja je zakazana za Božić ove godine. S obzirom na to da novembarska operacija nije obavljena, sredstva od tog termina preusmjerena su za operaciju 25. decembra. Međutim, djevojčici i njenoj majci sada nedostaje 5.600 KM (2.800 evra) za avionske karte.

Iako ova cifra nije velika, njenoj majci ovo predstavlja veliki zadatak. Mnoštvo pitanja visi joj iznad glave: Da li će uspjeti skupiti novac na vrijeme? Hoće li uspjeti odvesti kćerku na operaciju?

Sunčica i Milica žive kao podstanari, njena majka nema stalno zaposlenje. Žive od 160KM socijalne pomoći, a njena majka se lavovski bori kako bi pomogla kćerki i održala porodicu u životu.

Svi koji žele donirati novac mogu to učiniti na žiroračun 5620998135146636 na ime Milica Ivanković, NLB Banka, a porodicu možete kontaktirati na broj 065 786 447.

Donirati možete i putem PayPal računa: milicatad@gmail.com. Prema informacijama koje smo dobili od humanitarnih organizacija, humanitarni brojevi se ne mogu upaliti za ovako male količine novca.

(Klix)