HEROJ KOJI JE OSLOBODIO VIŠEGRAD “GENERAL DRAGOLJUB OJDANIĆ”

09.09.2020.

Nekadašnji ministar odbrane i ratni načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general armije Dragoljub Ojdanić preminuo je u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.
Prema rečima njegove supruge Ljubine, general je 26. avgusta u njihovoj kući na Zlatiboru doživeo moždani udar, posle čega su ga lekari iz Užica hitno prebacili na VMA, gde su se lekari 11 dana borili za njegov život.

Ojdanić je bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije ratne 1999. godine, zbog čega je kasnije odlikovan Ordenom slobode i unapređen u čin generala armije – prvim i jedinim takvim aktom u srpskoj istoriji. Nakon ubistva Pavla Bulatovića, postavljen je za novog ministra odbrane SRJ i tu funkciju je obavljao sve do promena u Srbiji 5. oktobra 2000. godine.Ojdanić je važio sa sposobnog i ambicioznog oficira koji je službovao u Sarajevu, Đakovici, Prizrenu, Prištini, Užicu i Beogradu. U generalski čin proizveden je 1992. kada je postavljen za komandanta Užičkog korpusa. Na tom mestu se istakao kao veoma vešt strateg koji je bez ispaljenog metka ušao u ratom zahvaćen Višegrad i Rudo. Među najvećim podvizima iz tih prvih godina rata u Jugoslaviji je Ojdanićeva zasluga da spreči dizanje u vazduh hidroelektrane na Drini koju je držao pripadnik Armije BiH Murat Šabanović.

Kratko se zadržao u Generalštabu, u operativi, da bi ga imenovali za načelnik štaba, a zatim i komandanta Prve armije. Posle smene generala Momčila Perišića 1998, preuzima dužnost načelnika Generalštaba VJ.

U Haškom tribunalu pravosnažno je osuđen na 15 godina zbog navodnih zločina počinjenih na Kosovu 1999. godine. Jedini je od srpskih generala i političara koji se nije žalio na prvostepenu osuđujuću presudu što mu je omogućilo da se vrati u Srbiju nakon odležane dve trećine zatvorske kazne.

Po povratku je odbijao intervjue i retko se pojavljivao u javnosti. U jednom od retkih medijskih istupa rekao je da je ponosan na sve što je radio tokom NATO agresije na SRJ.

– Ponosan sam na sve što sam radio za vreme bombardovanja. Znao sam da se žrtvujem za svoj narod i vojsku – kazao je Ojdanić.

Vojni magistar

Ojdanić je rođen 1941. godine u selu Ravni kod Užica, kao jedno od petoro dece. U ovom mestu je završio osnovnu školu, a zatim u Sarajevu, 1958. godine i tadašnju Podoficirsku školu. Vojnu akademiju kopnene vojske – smer pešadija, završio je 1964. godine, a Komandno-štabnu akademiju 1975. Deset godina kasnije završio je i postdiplomske studije ratne veštine čime je stekao zvanje magistra.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.