Pomoć: U šumi živi slijep, demobilisan borac Milenko Jovović

18.01.2021.

Daleko od očiju javnosti, u šumi udaljenoj pet kilometara od Pala živi slijepi demobilisani borac Milenko Jovović, kome je potrebna pomoć dobrih ljudi. Potrebna su mu finanasijska sredstva za ogrev, lijekove i hranu… Demobilisani borac i član Udruženja slijepih i slabovidih lica Pale Milenko Jovović 40 godina živi sa dijabetesom, zbog kojeg je nekoliko godina nakon rata u potpunosti ostao bez vida. Uz dijebates i sljepilo s godinama su došle i druge teške bolesti.

“Pretprošle godine sam imao tešku opstrukciju pluća i strašna krvarenja, a prošle godine smo moja supruga i ja uz velike muke prebolovali koronu, bilo je kritično. Sada imam i komplikacije od korone, nesvjeticu, mučnine, gubim osjećaj u nogama i stabilnost. Doktori kažu da će se to vremenom regulisati, ali ja sumnjam u to”, rekao je Jovović.

Jedina pomoć i oslonac ovom slijepom demobilisanom borcu je njegova supruga Mladenka Jovović.

“Uz njega sam 24 časa. Samo četri puta dnevno mu dajem insulin, mjerim nivo šećera, a uz sve to idu i drugi lijekovi kojih ima mnogo zbog drugih teških oboljenja”, istakla je Jovovićeva.

Milenko živi na pet kilometara od Pala, a da bi došao do kuće koja se nalazi duboko u šumi, mora da pješači skoro kilometar. Zimi, koja je na ovom podneblju oštra to predstavlja veliki problem, posebeno za slijepo lice čiji je jedini oslonac, pomoć i zaštita u životu supruga. Kako nesreća ne dolazi sama, uz bolest i izolaciju od ostatka svijeta došla je i nemaštima.

“Imam penziju od 200 maraka i za tuđu njegu i pomoć dodatak od 180 maraka. Dosta lijekova moram da kupim, tako da mi je finanasijska situacija mnogo teška”, kaže Jovović i dodaje da on i supruga žive u trošnoj vikendici.

“Tu je jedna soba i jedan i mali hodnik, i zimi nam je još teže ovdje kada padne snijeg, pa nam često i nestane struje, a teško je i plaćamo. Uz sve to, jako nam je teško da obezbjedimo i novac za ogrjev, jer se grijemo na drva”, rekao je Jovović.

Po svemu sudeći za ovog demobilisanog borca slijepa je i država, jer osim 380 maraka, od čega 70 dosto ide na lijekove, Milenko nema ni jedan drugi izvor primanja. Njemu i njegovoj supruzi potrebna je hrana, lijekovi i drva za ogrjev, a jedina nada su im ljudi dobre volje koji mogu i žele da pomognu.

Predsjednik Udruženja slijepih i slabovidih lica Pale Igor Vukašinović ističe da je porodici Jovović potrebna hitna pomoć.

“Milenko je čovjek koji je zaslužio da mu se pomogne iz više razloga. Kao borac je čitav rat proveo na prvoj liniji, a da je ovo normalna država on bi imao stan u Palama u blizini Doma zdravlja, s obzirom na njegove zdravstvene probleme. Da mu se nešto desi, hitna ovdje ne bi mogla ni doći. Ovoj porodici prvo treba da pomogne država, pa tek onda dobri ljudi”, naglasio je Vukašinović.

I dok Milenko i njegva supruga žive sami i u tišini biju svoje teške bitke, zaboravljeni od instituacija vlasti i društva, Udruženje slijepih i slabovidih lica Pale moli sve ljude dobre volje ukoliko su u mogućnosti da im pomognu. Naše malo nekome znači sve.

KONTAKT TELEFON ZA POMOĆ: MILENKO JOVOVIĆ +387 65- 017-768 MILENKO JOVOVIĆ

BROJ ŽIRO RAČUNA: 555 700 00167285 79 NOVA BANKA na ime Milenko Jovović

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.