Bunt radnika u Čajniču: Ne daju nam sirovinu za rad

19.03.2022.

Oko 60 radnika iz osam drvoprerađivačkih preduzeća iz Čajniča, protestovalo je danas na magistralnom putu Čajniče – Pljevlja i lageru oblovine zbog toga što uprava Šumskog gazdinstva “Vučevica” umanjuje isporuku ovim firmama a oblovina se, za to vrijeme, nesmetano isporučuje kupcima i pilanama iz drugih gradova.Nezadovoljni radnici su, sa jednog od lagera, vratili kamion za prevoz oblovine iz Milića koji je bio došao na utovar.

Predsjednik Udruženja privrednika iz Čajniča Stefan Stanišić kaže da je od Privredne komore u Banjaluci, Ministarstva privrede i preduzetništva RS kao i lokalnog gazdinstva, zatraženo da se opštini iz koje se izvozi oblovina isporučuje 80 odsto potrebnih drvnih sortimenata a ostatak finalnim drvoprerađivačima iz drugim opština.” Napominjemo da šumsko gazdinstvo iz Čajniča traži i dobija avanse od drvoprerađivača, a ugovore ne ispoštuje do kraja i što je indikativno pravi ih na šest mjeseci”, dodaje Stanišić.

On ističe da su drvoprerađivači prinuđeni da od banaka podižu kredite kako bi uplatili avans za oblovinu koji trenutno, kao ovaj vid predujma imaju u šumskom gazdinstvu ” Vučevica “, 300 hiljada konvertibilnih maraka.

U pilanama na preradi oblovine, sušarama, peletarama i polufinalnoj proizvodnji,u čajničkoj opštini je zaposleno oko 160 radnika.

Pokušali smo za objašnjenje ove situacije dobiti odgovor od direktora ŠG “Vučevica” Marka Mićevića, ali se on nije javljao na telefon.Iako je subota neradni dan za ovo šumsko gazdinstvo, kamion iz Milića je došao na lager da tovari oblovinu odakle je vraćen.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.