Sjećanje na poznatog vlasnika firme ” VISTAD” u Višegradu inženjera Nikolu Stankovića

09.04.2022.

Inženjer Nikola Stanković, vlasnik „Vistada” je nesumnjivo jedna od najznačajnijih ličnosti u razvoju Višegrada u 20. veku. Podsećamo da je Stanković otkupio stare kasarne u Višegradu i 1935. godine počeo je sa proizvodnjom upaljača i artificija. Registrovao je sopstvenu firmu u Sarajevu, sedištu Drinske banovine kojoj je pripadalo i Valjevo, pod imenom „Višegradska industrija inž. Stankovića A.D. (akcionarsko društvo)”, ili skraćeno VISTAD.

U toj Fabrici proizvodili su mine za minobacače, upaljače i artificije, a, kako neki kažu, i ručne i avionske bombe.
Fabrika Vistad krije i još neistražene tajne četiri tunela, koja su, dok je „Vistad“ radio, izbušena u njegovoj utrobi, a danas se u njih može zaviriti samo kroz metalne rešetke kod zgrade Doma Zdravlja.

U Višegradu je teško naći čovjeka koji je istraživao unutrašnjost četiri tunela u brdu Okolišta. Iako u njima vjerovatno ništa nema, niko se ne usuđuje da zaviri u njihovu unutrašnjost, niti za to postoji bilo kakva potreba.

Iznad „Vistada“ bila je vila Nikole Stankovića, koja je poslije Drugog svjetskog rata konfiskovana i pretvorena u gradsku bolnicu.

„Vistad“ su 1941. godine preuzeli Nijemci, a poslije rata na tom mjestu osnovano je preduzeće „Partizan“, kasnije „Metalac“ ,a sada se na toj lokaciji nalazi napuštena zgrada lokalnog Doma Zdravlja Višegrad .

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.