Otkriven spomenik Meši Selimoviću u Andrićgradu

U okviru “Vidovdanskih svečanosti” danas je u Andrićgradu na Trgu Nikole Tesle otkriven spomenik Meši Selimoviću, rad poznatog vajara Zorana Kuzmanovića.Spomenik su zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom otkrili proslavljeni režiser Emir Kusturica, pjesnik Matija Bećković i profesor Milo Lompar.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom prilikom je poručio da je pisac danas dobio trajno mjesto zajedno sa ostalim velikanima. Dobio je mjesto gdje ćemo se okupljati svake godine sa novim sadržajima i svim onim što je potrebno da ne bismo zaboravili na sebe – rekao je Dodik koji je u Andrićgrad došao na obilježavanje “Vidovdanskih dana”.

Dodik je poručio da je važno držati se svojih velikana i svoje istorije.

Bećković je, prilikom otkrivanja spomenika, rekao da se Selimović zauvijek uspravio i stao pored Ive Andrića na mjesto koje je zauzeo u srpskoj književnosti, te naglasio da je rušio sve što razdvaja ljude i tražio izlaz iz zatvorenosti u kojoj žive oduvijek, pa i danas.- Uviđao je da je svaka zajednica, svaka država, svaka ideologija, svaki čovek – tvrđava. I pitao da li ljudi mogu drugačije razgovarati sem kroz puškarnice. I vapio: `Živi ništa ne znaju, pomozite mi mrtvi, kako se može umrijeti bez straha ili bar bez užasa, jer smrt je besmislena, kao i život` – istakao je Bećković.

Bećković je naveo da je prije 40 godina, opraštajući se od Selimovića, rekao da, kada bi se sahranjivali uspravno, on bio jedan od prvih koji je to zaslužio.

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Milo Lompar istakao je da je Selimović na mjestu gdje su Petar Petrović Njegoš i Ivo Andrić, čijoj se umjetnosti zavijek poklonio, te da je u spomeniku Selimoviću njegova vječita duša.

– Kad pomislimo na Mešu Selimovića uočićemo visinu spomenika, a mora biti čovjek u kamenom obliku figure, koja oličava njegovu uspravnost, i moći ćemo da u duhu misli o duši kažemo, ugledavši spomenik – u spomeniku prolazi njegova večita duša – naglasio je Lompar.