„Licidersko srce“ u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu

09.08.2022.

BEOGRAD- U Beogradu je danas predstavljen promotivni spot i zvanično najavljen 14. Međunarodni dječiji festival folklora “Licidersko srce” – Užice 2022, koji će od 15. do 19. avgusta u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu okupiti oko 1.000 učesnika iz 12 zemalja, među kojim su tri folklorna ansambla iz Republike Srpske.

Ivana Cvetković iz Organizacionog odbora rekla je da festival “Licidersko srce”, koji je do sada okupio oko 11.000 učesnika iz 40 zemalja, želi da i dalje raste te da Užice, Zlatibor i Višegrad kao domaćini čekaju mlade koji će im pokazati svoje umijeće i bogatstvo svog nasljeđa.

Cvetkovićeva je navela da festival, koji će zvanično biti otvoren u ponedjeljak, 15. avgusta, u Užicu, osim folklora, nudi niz drugih sadržaja, folklornu i grnačarsku radionicu, izložbu narodnih nošnji, posjetu atraktivnim lokacijama, humanitarnu akciju.

Borislav Maksimović iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koje više od deceniju kao suorganizator pomaže Festival, rekao je da je ovo u stvari pravi primjer kako trebaju da funkcionišu veze srpskog naroda sa obje strane Drine.

Maksimović je naveo da će tradicionalne igre iz Republike Srpske na festivalu predstaviti mladi folkloraši iz tri grada – Pala, Foče i Višegrada, te naglasio da je uvjeren da će oni sa djecom iz Srbije na najbolji način promovisati srpsku kulturu i tradiciju.

“Kroz ovaj festival slavimo spoj mladosti, tradicije i igre, što je uvijek odlična prilika da djeca Srbije i Republike Srpske upoznaju običaje i igre iz svijeta i da gosti upoznaju običaje i igre Srba u Srbiji i Republici Srpskoj”, rekao je Maksimović.

On je učesnicima srpskog i svjetskog “Liciderskog srca”, kako ga je nazvao, zaželio srčanost u igri i radost u druženju, te da iz Srbije i Republike Srpske ponesu najbolje i najljepše utiske. I iz opštine Višegrad izražavaju zadovoljstvo činjenicom da je ovaj grad jedanaesti put domaćin ove manifestacije, čiji je zadatak spajanje mladosti, promovisanje kulture, ali i očuvanje nacionalnog identiteta.

Iz ove opštine poručuju da će se Višegrad i Srpska truditi da promovišu mladost, igru i ljepotu, raznolikost narodnih nošnji, da budu dobri domaćini ansamblima iz brojnih evropskih zemalja i da svi zajedno uživaju u igri i nošnji, ali i različitoj tradiciji, kulturi i običajima.

Portparol opštine kaže da će se Višegrad sigurno tokom festivala pokazati na najbolji način, da će predstaviti svoje prirodne ljepote, istorijske, kulturne, tradicionalne.

“Vjerujem da će naši gosti uživati i iz Višegrada otići sa lijepim uspomenama”, rekla je portparol opštine i pozvala sve da dođu u Višegrad 18. avgusta i da uživaju.

Direktor Turističke organizacije Beograd Miodrag Popović naglasio je da ga raduje što će večeras u Beogradu koji je kosmopolitski i otvoren grad za sve biti održan defile učesnika Festivala, te da će brojni gosti srpske prijestonice moći da uživaju u ljepoti različitosti.

Popović je rekao da je važno ponavljati da je Drina arterija, a nikako granica.

“To da nas Drina spaja je floskula. Drina je dio istog organizma”, poručio je Popović. Međunarodni dječiji festival “Licidersko srce” – Užice 2022. godine održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.