Tragedija kakvu Crna Gora ne pamti: Kako se dogodio masakr na Cetinju

CETINjE – Napadač Vuk Borilović (34) juče je u centru Cetinja ubio deset sugrađana, a ranio šest. Tokom krvave drame u kojoj je ubio i dvoje djece, iz lovačke puške nasumično je pucao u komšije, rođake, ekipu Hitne medicinske pomoći, pripadnike policije i prolaznike. Nadležni kažu da još utvrđuju zbog čega se Borilović odlučio na ovaj svirepi čin i pozivaju na solidarnost sa porodicama žrtava.

Prema zvaničnim podacima, napadač je oko 15.30 ušao u stan kod svojih podstanara i na vratima ubio jedanaestogodišnjaka M.M, potom njegovog tri godine mlađeg brata M.M, a onda kroz prozor pucao i u njihovu majku Natašu Pajović Martinović. Žena je preminula nešto kasnije u bolnici.

Nakon što ih je upucao, pozvao je njihovog oca i supruga Miloša Martnovića i rekao mu: “Pobio sam i tvoju i moju familiju”, tvrde sagovornici Vijesti iz Uprave policije.


U narednih 45 minuta, u krugu od 80 metara od njegove kuće, ubio je još sedam ljudi i ranio šestoro.

Nadležni su objasnili da je nakon ubistva dječaka i majke, ušao u komšijsku kuću gdje je ubio dvoje starijih sugrađana Danijelu i Dimitrija Drecuna i teško ranio njihovog unuka Aleksandra (32).

Na pragu te kuće ubio je i njihovog sina Rajka, koji je potrčao ka kući kada je čuo pucnjavu.

Borilović je ubio i komšiju Milana Mitrovića , a potom i svog ujaka Gorana Đurišića (54), a onda je silazeći niz ulicu, usmrtio i dvije komšinice, Aleksandru i Danijelu Radunović.

Vijestima je rečeno da je Borilović, opasan sa dva redenika metaka i puškom u ruci, skrenuo ka kući komšije i pozivao ga da izađe napolje.

Ranio je još četvoro susjeda (S.Z, F.Đ. M.R. i D.Č), kao i policajca Ljubišu Maksimovića koji je pokušavao da ga savlada.

Policajci koji su nakon prijavljene pucnjave došli na lice mesta nisu uspjeli da priđu napadaču, jer je otvorio vatru na njih.

Pucao je i u ekipu Hitne medicinske pomoći, onemogućavajući ih da ranjenim sugrađanima ukažu pomoć.

Prema tvrdnjama nadležnih, njega je tokom razmjene vatre sa policijom, hicima iz pištolja ubio sugrađanin, koji je pokušao da ga ubijedi da se preda, a ne policija kako se moglo čuti ranije.

Prethodno, Borilović je odbijao da se preda organima reda, iako je bio opkoljen.

Njegovo tijelo sinoć je poslato na obdukciju, a prema nezvaničnim informacijama, ima više prostrijelnih rana.

Veštaci će, rečeno je, utvrditi kako je stradao i da li hicima iz jednog oružja.

U Kliničkom centru Crne Gore hospitalizovane su četiri osobe ranjene u jučerašnjoj pucnjavi.

Jedna je u stabilnom stanju, na intenzivnoj njezi su tri, od kojih je jedna životno ugrožena, saopšteno je iz te ustanove.

U saopštenju se navodi da su van životne opasnosti i dva pacijenta zbrinuta u cetinjskoj bolnici.

U Crnoj Gori danas je počela trodnevna žalost.