“Avaz”: Novorođenče je stabilno, primljeno je s dvostrukim prijelomom lobanje

Okružno javno tužilaštvo Trebinje pokrenulo je istragu zbog nesavjesnog liječenja u Univerzitetskoj bolnici Foča.

Kako je za “Avaz” kazao Srđan Vukanović, službenik za informisanje Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, oni su od PU Foča 20. avgusta obaviješteni da je KCUS primio povrijeđenog pacijenta.

– Riječ je bila o novorođenčetu sa teškim povredama glave. Radilo se o dvostrukom prijelomu lobanje. Odmah po saznanju Tužilaštvo je naložilo službenicima PU Foča da izuzmu dokumentaciju iz Univerzitetske bolnice u Foči, nakon čega je potvrđen ovaj događaj od kliničkog osoblja u Foči. Izuzet je zdravstveni karton, kao i kompletna zdravstvena dokumentacija iz KCUS-a – kazao nam je Vukanović.

Osim toga, naloženo je da se uzmi iskazi od bolničkog osoblja, roditelja bebe kao i drugih lica koja eventualno imaju saznanja o ovom događaju.

– Nakon toga će će Tužilaštvo zauzeti stav, odnosno procijeniti oko kojih lica su se stekli elelementi krivičnog djela. Dosadašnja saznanja govore da je novorođenče neposredno nakon porođaja zadobilo povrede, na način da je najvjerovatnije ispalo nekome od medicinskog osoblja i udarilo o tvrdu podlogu. Trenutno stanje bebe je stabilo i nalazi se na liječenju u KCUS-u – zaključio je Vukanović u razgovoru za “Avaz”.