Lukač: Iz MUP-a će biti očišćeni oni koji su prodali i sebe i svoje kolege

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je ubistvom načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića razriješeno, te poručio da će redovi Ministrastva unutrašnjih poslova /MUP/ biti očišćeni od onih koji su prodali i sebe i svoje kolege i pogazili ono za šta su se školovali i obučavali.

“Uhapšen je i nalogodavac i izvršilac ubistva, ali su ostali još neki ljudi koji su na neki način doprinijeli da se ubistvo desi”, rekao je Lukač novinarima u Istočnom Sarajevu.

Komentarišući današnje hapšenje u Prijedoru, Lukač je rekao da je akcija sprovedena s ciljem borbe protiv organizovanog kriminala, ali da ima veze i sa ubistvom načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića.

“Nastavljamo tu borbu! Najavio sam da u Prijedoru imamo još mnogo posla. Nažalost, uvijek se pojavi neki policijski službenik koji je otišao na drugu stranu i koji je sa kriminalcima, zbog nekog ličnog interesa, počeo da radi krivična djela i bude na usluzi i prodaje informacije iz polcije. Svi takvi će biti procesuirani!”, naglasio je Lukač.

Lukač je rekao da su uhapšeni značajni kriminalaci koji se povezuju sa aplikacijom “Skaj”.

“Ono što je nadležnost iz Republike Srpske i na našoj teritoriji od tih 2000 koji su pominjani nisu svi sa teritorije Srpske. Očekujemo da otvorimo potpunu saradnju sa Evropolom”, rekao je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske najavio je da će večeras imati sastanak sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom i ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara Selmom Cikotićem na kojem će biti razgovarano o Evropolu.

“Već šest godina imamo sporazum o saradnji koji je potpisan i ratifikovan sa Evropolom. Za šest godina nismo uspjeli u potpunosti da ga imlementiramo onako kako je potpisan. To je BiH, šta drugo reći. Međunarodni sporazum, koji ima zakonsku snagu, nismo uspjeli da dovedemo do kraja”, rekao je Lukač.

On je napomenuo da su iz Evropola poručili da u sjediše u Hag ne mogu da prime ni oficira za vezu, koji je određen, dok sporazum ne bude potpuno sproveden.

Lukač je izrazio uvjerenje da će večerašnji sastanak doprinijeti rješenju, da će biti određena kontakt tačka na kojoj će biti skoncentrisane sve informacije koje dolaze iz Evropola, a koje će biti dostupne svakoj policijskoj agenciji, što bi doprinijelo boljoj operativnoj saradnji.

Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće, biće postavljeno još 286 kamera

Bezbjednost u gradu Istočno Sarajevo je zadovoljavajuća, a projekat video-nadzora biće unaprijeđen postavljanjem još 286 kamera, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač nakon sastanka sa gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem i načelnicima opština koje čine grad.
Lukač je naveo da je na sastanku rečeno da će projekat video-nadzora u Istočnom Sarajevu, koji je započet prije nekoliko godina sa 235 kamera koje su već postavljene i doprinijele su većoj bezbjednosti svih građana, biti unaprijeđen instaliranjem oko 286 kamera.

“Svi načelnici su saglasni da je to dobar projekat koji ćemo zajedno da iznesemo”, rekao je Lukač novinarima.

On je naveo da je sastanak bio jedinstvena prilika za razgovor o bezbjednosti u Istočnom Sarajevu i svim opštinama koje pripadaju gradu, te dodao da su načelnici iznijeli pozitivne ocjene.

“Sve što smo čuli uglavnom je pozitivno i ne može se nazvati primjedbama. Dobra je saradnja sa policijom i stanicama policije u svim gradskim opštinama”, rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, na sastanku je ocijenjeno da predizborna kampanja i predstojeći izbori treba da proteknu korektno i demokratski i istaknuto da ne smije biti krađe ili kupovine glasova i da to svi treba odmah da prijave policiji.

Lukač je naglasio da će policija intervenisati u skladu sa zakonom, bez obzira o kome je riječ i preduzeti sve što je potrebno na procesuiranju onih koji eventualno misle da dobiju na izborima prevarom ili da “kupe” pobjedu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić zahvalio je Lukaču za posjetu, ističući da je opšta ocjena da je policija istinski u službi građana Istočnog Sarajeva.

“Drago mi je da su načelnici iznijeli jedinstvenu ocjenu o stanju bezbjednosti, kako saobraćajne, tako i javne, na području njihovih lokalnih zajednica. Ocijenjeno je da je situacija dobra, ali i da može bolje, posebno kada je riječ o putnoj infrastrukturi, što nije u nadležnosti ministra”, rekao je Ćosić.

On je naveo da će pokušati da se utiče na nadležne organe da putne komunikacije budu bolje i da se smanji broj stradalih na putevima.

“To je konkretna akcija MUP-a i aktivnosti na postavljanju stacionarnih kamera koja će dati rezultat, kao i naše aktivnosti na postavljanju osvjetljenja lokalnih i regionalnih saobraćajnica”, rekao je Ćosić.

On je dodao da su načelnici na sastanku ukazali da je neophodno što prije početi izgradnju objekata policijskih stanica i Policijske uprave na Palama.

Ćosić je zahvalio Vladi Republike Srpske i Ministarstvu unutrašnjih poslova što će grad Istočno Sarajevo dobiti najsavremeniji objekat Policijske uprave.

“Apelujem na institucije poput Kancelarije za razmatranje žalbi da se ispoštuju rokovi koji su probijeni i da se donese odluka kako bi sredstva koja je Vlada odobrila bila ispoštovana i radovi počeli ove godine”, rekao je Ćosić.

U ime načelnika novinarima se obratio načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović, koji je zahvalio Lukaču za posjetu i ukazao na korektnu saradnju sa načelnikom Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimirom Šehovcem.

“Hvala ministru što nas načelnike informiše o stanju bezbjednosti. Mi ćemo biti na raspolaganju da pomognemo što se tiče materijalno-tehničkih sredstava kako bi naše policijske stanice bile uređene i opremljene”, rekao je Gašanović.

Prije sastanka sa Ćosićem i načelnicima opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, Lukač je održao sastanak sa rukovodstvom Policijske uprave Istočno Sarajevo.