Policajci optuženi za uzimanje mita

BANjALUKA – Policajci P.T i V.R optuženi su da su od vozača uzeli mito od 300 KM kako bi mu “oprostili” počinjene saobraćajne prekršaje.Optužnicu protiv njih podiglo je Republičko javno tužilaštvo, a potvrdio Okružni sud u Banjaluci i na teret im se stavlja primanje mita.

Prema optužnici, policajci su 3. jula prošle godine u večernjim časovima u ulici Ive Andrića u Istočnoj Ilidži zaustavili “pežo” te pozvali vozača da ode s njima u službeno vozilo i da im preda dokumenta.

Kako stoji u optužnici. oni su vozaču potom u službenom vozilu saopštili da je počinio više prekršaja propisanih Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH. Kazali su mu da je počinio prekršaj korišćenje pogrešne trake za preticanje, te da je vozio preko ograničenja i da je za navedene prekršaje propisana novčana kazna u ukupnom iznosu od 600 KM i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od dva mjeseca.

Dalje se navodi da su policajci od vozača zahtijevali da im na licu mjesta da polovinu navedenog iznosa da mu ne izdaju prekršajni nalog za počinjene saobraćajne prekršaje, odnosno da ne izvrše službenu radnju koju bi morali izvršiti.

– Tada su primili 300 KM u apoenima od po 100 KM, a na traženje oštećenog da mu za navedenu uplatu izdaju potvrdu o plaćanju kazne to nisu učinili. Neizdavanje potvrde su pravdali time da će mu ukoliko bude tražio potvrdu o uplati u policijskoj stanici tamo biti naplaćena cijela kazna i oduzeta vozačka dozvola na dva mjeseca. Nakon toga su vratili dokumenta oštećenom koji se potom vratio u vozilo i nastavio put, a osumnjičeni navedeni novčani iznos prisvojili – navedeno je u optužnici.