U Opštini Čajniče se zatvara jedina banka, načelnik traži pomoć iz FBiH

14.03.2023.

Načelnik opštine Goran Karadžić pojašnjava da su nedavno dobili obavijest rukovodstva jedine tamošnje banke prema kojem će 31. marta okončati rad, uz napomenu da će u funkciji neko vrijeme ostati samo bankomat, a da će 15. aprila prekinuti i zakup prostora koji su koristili.

Nezadovoljan je i načelnik Karadžić koji traga za rješenjima. Očekuje reakciju nadležnih na višim nivoima te nudi saradnju i drugima kako bi se pronašao način da se prevaziđe problem koji je, kako navodi, dodatno opteretio život ljudi i privredu.

“Prinuđeni smo na alternativna rješenja i putem pošte ćemo privremeno riješiti određene načine plaćanja, poput penzija i socijalnih davanja i dogovorili smo da se mogu primati i jednodnevni pazari.

Međutim, to je sam ublažilo situaciju jer ostaju drugi problemi kretanja novca odnosno podizanja novca za blagajne, problemi sa uplatama putem tekućih računa, gdje da se nose nalozi i slično”, kazao je Karadžić.

Za načelnika opštine ovo je goruće pitanje jer se, naglašava, gašenjem banke remeti normalno funkcionisanje privrede i život građana.

“Apelujem i otvoreno kao načelnik pozivam zainteresovane i iz FBiH da se jave da razgovaramo i pokušamo pronaći rješenje, da razmotre mogućnosti otvaranja bar šaltera.

Mi smo spremni pomoći kao lokalna zajednica i u smislu prostora i svega ostalog. Stanovnici Čajniča su ogorčeni potezom banke, tim više što najava gašenja nije ostavila puno manevarskog prostora”, naglasio je načelnik Karadžić.

FENA

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.