Tužilaštvo BiH otvorilo predmet o transparentima sa uvredljivim porukama Srbima, sarajevska policija ne vidi ništa sporno

04.09.2023.

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH otvorilo je predmet o transparentima sa uvredljivim porukama Srbima koji su bili istaknuti u blizini zgrade Suda i ove pravosudne ustanove u Sarajevu, rečeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

“U vezi sa informacijama koje su se pojavile u medijima, otvoren je predmet i dat je u rad kod postupajućeg tužioca, koji će se odrediti o daljim aktivnostima, te utvrditi postoji li u tome elementi krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145 a Krivičnog zakona BiH”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Kantonalni tužilac u Sarajevu odlučio je da u slučaju postavljanja transparenata sa uvredljivim porukama Srbima kod Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu nema elemenata krivičnog djela, rečeno je Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo.

Portparol kantonalnog MUP Mersiha Novalić rekla je da je policijska patrola sinoć na ogradi privatne kuće u Ulici Kemala Demirovića uočila transparent, o čemu su obavijestili rukovodioca smjene.

– Nakon toga su obavili razgovor sa vlasnicom kuće na čijoj ogradi se nalazio transparent, koja je rekla da joj nije poznato ko ga je postavio. Obaviješten je dežurni tužilac, koja je naložila da se sastavi zabilješka, da transparent bude uklonjen i da u ovome nema elemenata krivičnog djela – navela je Novalićeva.

Ona je naglasila da je nakon toga vlasnica kuće u prisustvu policije uklonila transparent.

Kod Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu sinoć su okačeni transparenti sa uvredljivim porukama Srbima – “Sljedeći put nećete morati lagati da smo vas otjerali iz Sarajeva i okoline” i “Četnici su najveće kukavice”.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.