Obilježena 31 godina od stradanja Srba u tunelu na Brodaru

Kod spomen-obilježja u blizini tunela Brodari, na granici između Višegrada i Rudog, danas je obilježena 31 godina od stradanja osam boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ i dvije medicinske radnice u tunelu.

Nakon služenja pomena prislužene su svijeće, a na spomen-obilježje u ovom mjestu cvijeće su položile delegacije boračkih organizacija Rudo i Višegrad, opštine Višegrad i Rudo, te članovi porodica nastradalih u tunelu.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić podsjetio je da su oni koji su poginuli, ali i oni koji su preživjeli tada, istinski heroji ovog vremena.

„Sjećanje na njih je sjećanje na sve one koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku. Oni su simboli izlaska iz mraka i tunela koji je na ovim prostorima sa manjim prekidima bio skoro pet vijekova“, rekao je Savić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je obaveza obilaziti ovo, ali i sva druga mjesta stradanja.

„Da uvijek pošljemo poruku da ih nismo zaboravili i da nam se nešto ovako nikad više ne smije dogoditi“, poručio je Đurević.

Načelnik opštine Rudo Dragoljub Bogdanović posebno se osvrnuo na pogibiju medicinskih radnika na ovom mjestu, koji kako ističe, nikako nisu smjeli biti ubijeni jer su bili u obilježenom automobilu hitne pomoći.

„Zna se i ko je naredio i ko je komandovao, ali su, nažalost, žrtve one druge strane uvijek važnije nego naše. I ovaj put pozivam da oni koji su naredili i izvršili ovaj zločin budu najstrože kažnjeni“, rekao je Bogdanović.

U tunelu na regionalnom putu Rudo-Brodar od 9. do 17. septembra 1992. godine vojnici takozvane Armije BiH opkolili su devet boraca VRS, koji su se junački borili devet dana, a poginulo je osam boraca VRS i dva zdravstvena radnika.

Prema scenariju Vanje Bulića režiser Srđan Dragojević inspirisan ovim događajima, snimio je film „Lepa sela lepo gore“.

SRNA