Smanjena kazna osuđenom za obljubu tri djevojčice

LAKTAŠI – Dragan B. (24) iz Laktaša osuđen je u Vrhovnom sudu Republike Srpske pravosnažno na 13 godina zatvora zbog obljube tri djevojčice i zbog zadovoljenja polnih strasti pred djetetom.

Ovom odlukom preinačena mu je i za dvije godine umanjena ranije izrečena kazna banjalučkog Okružnog suda koji mu je izrekao 15 godina zatvora u septembru lani.

– Vijeće je djelimično uvažilo žalbu odbrane optuženog, pa je preinačena odluka o kazni. Osim toga, u izrečenu kaznu uračunato je i vrijeme koje je proveo u pritvoru – rekla je sekretar Vrhovnog suda Republike Srpske Jelena Despotović.

Dragan B. je do sada u banjalučkom Okružnom sudu osuđivan tri puta i prvom presudom iz jula 2020. godine bio je osuđen na 19 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja četiri djevojčice.

Tu presudu je ukinuo Vrhovni sud RS na osnovu žalbe odbrane i slučaj vratio na novo odlučivanje nakon kojeg je osuđen na 17 godina zatvora, a tada je osuđen za obljubu tri djevojčice.

Ta presuda je takođe ukinuta te je predmet vraćen na novo suđenje nakon čega je osuđen na 15 godina zatvora zbog obljube tri djevojčice i zbog zadovoljenja polnih strasti pred djetetom. Tom presudom sudsko vijeće ga je osudilo za blaži oblik krivičnih djela obljuba djeteta mlađeg od 15 godina.

Sudski proces bio je zatvoren za javnost kao i izricanje presude radi zaštite žrtava.

Kako saznajemo, Dragan B. je osuđen za obljubu djevojčica rođenih 2005, 2007. i 2008. godine sa čijom majkom je bio u emotivnoj vezi. Ranije je bio osuđen i za obljubu najmlađe sestre pomenutih djevojčica, rođene 2013. godine, ali je Tužilaštvo nakon ukidanja prve presude u ponovljenom postupku odustalo od krivičnog gonjenja za tu obljubu. Razlog je bio što ona istražiocima i psiholozima nije mogla dati informacije o krivičnom djelu.

Prema optužnici, Dragan B. je seksualno zlostavljao djevojčice od marta 2019. godine do februara 2020. godine u kući u jednom selu kod Laktaša u kojoj su živjele sa majkom, kao i u svojoj porodičnoj kući. U optužnici se, između ostalog, navodi da je bio u emotivnoj vezi sa njihovom majkom i navodno joj pomagao u poljoprivrednim radovima te je svakodnevno boravio u njihovoj kući u vrijeme dok je bio odsutan otac maloljetne djece.

Kako je navedeno Dragan B. je u više navrata pojedinačno s djevojčicama lijegao u krevet pokrivao se dekom, a zatim skidao odjeću sa sebe i njih. Djevojčice je dirao po intimnim dijelovima tijela i tako skriven imao i odnose s njima. To je znao raditi i dok je njihova majka bila u susjednoj prostoriji. U optužnici se navodi da je imao polne odnose sa njihovom majkom dok su djevojčice bile prisutne u prostoriji te je zato i osuđen za zadovoljavanje polnih strasti pred drugima.