500 KM je kazna za opijanje u parku, a 50 KM za vožnju nakon što popiješ

14.11.2023.

Prije nekoliko mjeseci dvije mlade doktorice ubijene su u Sarajevu, nakon što ih je pokosio vozač u pijanom stanju, bez vozačke dozvole. Odgovor nadležnih bile su pojačane policijske kontrole na cestama. Policija uporno poručuje, pa tako je bilo i jutros u programu N1: Bez adekvatnijih zakona i prijetnji kaznama, ne možemo očekivati pomak.Komandir PS Stari Grad Sarajevo, Nedžad Mulaosmanović, tvrdi kako se stvarna svrha kažnjavanja ne postiže.

Kao dokaz ističe da je u 2022. godini, u više od 8000 nezgoda povrijeđeno više od 1000 osoba. S druge strane, samo u prvih devet mjeseci ove godine, policija je imala uviđaj na više od 6000 nezgoda, a povrijeđeno je preko 900 osoba.Alkohol nije među najčešćim uzrocima, ali posljedice takve nesreće često budu najteže.

Da bi se ostvarila svrha kažnjavanja, pojasnio je Mulaosmanović, mora se poraditi na zakonu o izvršenju sankcija.

“Da vozači zaista osjete i plate sankciju. Sada je jako teško osjete. Mi predlažemo izmjene zakona o sigurnosti u saobraćaju sa fokusom na alkohol od 2019. godine, međutim, nismo uspjeli – a neke druge stvari u istom zakonu su se mijenjale na jednoj ili dvije sjednice. Štetna posljedica za parkiranje i alkohol nije ista”, naveo je.

S tim u vezi napomenuo je i na druge apsurde u praksi.

“Zaustavi se vozač i utvrdi mu se prisustvo alkohola. Policajac je dužan od njega na mjestu događaja oduzeti vozačku dozvolu, jer mu se izriče zaštitna mjera. Onda mu u roku od tri dana vratite tu vozačku dozvolu, pa ga godinama ganjate i možda nikada ne uganjate da mu izreknete tu zaštitnu mjeru. Dakle, vi ste vozačku imali kod sebe, ali vam zakon propisuje da mu je morate vratiti u roku od tri dana”, pojasnio je Mulaosmanović.

No, to je samo jedna od nelogičnosti. Važeći zakon o osnovama sigurnosti u saobraćaju izašao je 2006. godine. Standardi života od tada su znatno promijenjeni.

“Da je sankcija i tada bila odgovarajuća, sad bi joj se izgubio smisao. Recimo, alkohol do 0.8 promila se kažnjava sa 50 KM. S druge strane, prema nekim odlukama u KS, kažnjava se konzumiranje alkohola na javnom mjestu, u parku sa 500 KM”, naveo je komandir PS Stari Grad.

On je učestvovao i u radu radne grupe posvećene izradi izmjena Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja. Pokušali su definisati obijesnu vožnju, urediti vozžnju skutera – no ništa nije došlo na red.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.