Obilježena krsna slava Doma zdravlja

Rukovodstvo i zaposleni u višegradskom Domu zdravlja danas su u prisustvu zvanica proslavili krsnu slavu – Svete vrače Kozmu i Damjana, zaštitnike zdravstvenih radnika.

Čin lomljenja slavskog kolača obavio je sveštenik Aleksandar Topalović, koji je višegradskim medicinarima poželio što bolje uslove za rad, ali i što manje posla, kao i da uz Božiji blagoslov ovu ustanovu složno i jedinstveno sačuvaju, a posao održe dostojanstvenim i punim ljubavi.

Direktor Doma zdravlja Snežana Đurović istakla je da su zdravstveni radnici svakodnevno na usluzi građanima i pokušavaju, koliko mogu, da unaprijede zdravstveni sistem.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević čestitao je krsnu slavu svim zdravstvenim radnicima, poželio im mnogo sreće i zdravlja, te im zahvalio što su nesebično na usluzi sugrađanima.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik posvećen svetiteljima Kozmi i Damjanu, u narodu poznatim i kao Sveti vrači, koji se smatraju zaštitnicima ljekarske profesije.

Prema predanju, ovi svetitelji su pomagali i liječili ljude ne tražeći zauzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi“, zbog čega su u narodu poznati i kao Sveti besrebrenici.

SRNA