U Srbiji sutra vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori

16.12.2023.

U Srbiji će sutra biti održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština. Svoje biračko pravo na izborima moći će da ostvari 6.500.666 glasača, od čega više od 1.600.000 u Beogradu. Glasaće se i u inostranstvu – u 35 zemalja. Zbog vremenske razlike, u SAD, Velikoj Britaniji, Portugalu i Kanadi glasalo se već danas.Glasači će na republičkim izborima birati između 18 izbornih lista koje bi željele da uđu u parlament. Za pokrajinske izbore utvrđeno je 13 izbornih lista, a za Skupštinu grada Beograda 14.

Borba za glasove nastavlja se na društvenim mrežama, jer se predizborna tišina na njih ne odnosi. Birališta će biti otvorena od sedam do 20 časova, a izbore će pratiti rekordan broj domaćih i stranih posmatrača.

– Pratiće precizno 5.587 posmatrača. U pitanju su devet domaćih udruženja, odnosno 25 međunarodnih organizacija i stranih država – rekao je Vladimir Dimitrijević predsjednik Republičke izborne komisije.Istraživanja pokazuju da se može očekivati relativno velika izlaznost.

– Moje mišljenje je da će za nijansu biti niža izlaznost nego prošlog puta. Ajde da kažem, u Srbiji je bila 59 odsto, sada očekujem, kažem, brojke pokazuju, istraživanja slično – ja mislim da će to biti negde oko 57 odsto – kaže Vladimir Pejić, “Faktor plus”.

Velika izlaznost doprinosi demokratičnosti izbornih rezultata, ali za neke učesnike izborne trke mogla bi biti i dvosjekli mač, kažu analitičari.- Tu postoji jedna zamka za ove manje igrače – što je veća izlaznost, to je njima potrebno više glasova da pređu taj prag od 3 odsto i može se desiti da upravo taj faktor, ukoliko bude veća izlaznost, utiče na njih da ostanu negde ispod crte, što onda će imati svoje posljedice i u broju mandata koji će biti u skupštini, gdje onda najveće liste dobijaju više po tom Dontovom metodu – kaže Bojan Bilbija urednik političke rubrike u listu Politika.

Srbi sa Kosmeta glasaće u centralnoj Srbiji – u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu, jer Priština ni ovog puta nije dozvolila da glasaju tamo gdje žive. Zbog takve odluke Prištine, većina osoba sa invaliditetom sa Kosmeta, koje su ranijih godina glasale u kućnim uslovima, kažu da neće moći da ostvare svoje biračko pravo.

– Apsolutno kršenje ljudskih prava, zato što ne samo mi invalidi i slijepi, nego uopšte – ovo je naša zemlja i mi trebamo da imamo ista prava – rekao je Radomir Јorgić predsjednik Saveza slijepih iz Gračanice.

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu moći će da glasaju u 35 zemalja, na 81-om biračkom mjestu. Više od trećine njih biće otvoreno u zemljama bivše Јugoslavije. Konačne izborne rezultate objavljuje Republička izborna komisija u roku od 96 časova od prijema svih zbirnih izvještaja. Skupština potom mora biti formirana u roku od 30 dana, nakon čega ide rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.