U Andrićgradu prikazan dokumentarni film “Garavice”

06.02.2024.

U biskopu “Doli Bel” u Andrićradu, prikazan je dokumentarni film “Garavice”, autora Dragana Radovića, koji govori o jednom od najvećih stratišta nad Srbima kod Bihaća, ali i drugim mjestima stradanja u tom dijelu Krajine tokom Drugog svjetskog rata.Film “Garavice” baziran je na više od 3.000 dokumenata i svjedočenjima 27 preživjelih svjedoka od kojih je 15 govorilo u filmu.

Film je rezultat višegodišnjeg rada na polju istraživanja stratišta Garavice, nadomak Bihaća, gdje je mučenički stradalo više od 10.000 Srba iz tog kraja.


Prema riječima autora filma, jedan od ciljeva filma bio je da pokaže da su uz Garavice na tom području postojala i ostala masovna srpska stratišta, te da je višestruko više Srba stradalo van te lokacije.- Polje Garavice kao stratište nalazi se u blizini Bihaća. Međutim, film objašnjava i posljedice koje su uslijedile zato što su se zločini nad srpskim narodom na tom prostoru dešavali i na drugim stratištima na prostoru Bihaća, Cazina, Velike Kladuše, Bosanske Krupe i Bosanskog Petrovca. Mnoga od tih stratišta prikazana su prvi put u javnosti. Prvo su pronađena, onda snimljena i prikazana, kao na primjer Vučija jama u šumi Osoje – kaže Radović.

Protojerej Dragan Vukotić naglasio je da i Višegrad ima svoje stratište – Stari Brod.

– U Višegradu imamo stratište koje se desilo 1942. godine. Kada pogledamo geografski Garavice i Stari Brod nemaju nikakav dodir, ali promocije ovakvih filmova po Srpskoj i Srbiji doprinose tome da se srpski narod upozna sa svim stratištima koja su se desila ne samo u BiH i Srbiji, već na svim mjestima – istakao je protojerej Vukotić.

Film “Garavice” je dugometražni prikaz jednog od najvećih zločina, donedavno gotovo nepoznatom, nad Srbima u NDH u bihaćkom srezu.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.