Višegrad – Poziv za registraciju i kategorizaciju objekata

Turistička organizacija Višegrad pozvala je vlasnike kuća za odmor, apartmana „stan na dan“ i soba za iznajmljivanje da izvrše registraciju i kategorizaciju objekata smještaja za 2024. godinu, sa ciljem legalnog obavljanja djelatnosti, ukoliko to nisu do sada uradili.

„Ugovori koji su bili potpisani sa fizičkim licima u 2023. godini istekli su na dan 31.12.2023. godine tako da svi vlasnici privatnog smještaja koji i dalje žele da obavljaju ovu djelatnost imaju zakonsku obavezu da izvrše novu registraciju za ovu godinu, a istu obavezu imaju i svi smještaji objekti koji tek počinju sa radom. Rok za potpisivanje ugovora je do 8.3.2024. godine“, naveli su iz ove organizacije.

Prilikom potpisivanja novog ugovora, vlasnici smještaja koji to već nisu učinili, obavezni su da donesu popunjen dostavljeni statistički obazac sa ostvarenim brojem noćenja u 2023. godini.

Prema Zakonu o ugostiteljstvu svi pružaoci usluge smještaja dužni su da prije početka pružanja usluga izvrše registraciju, na jedan od slijedećih načina: registracija kao fizičko lice, registracija kao preduzetnik ili registracija kao privredno društvo.

Iz Turističke organizacije su pozvali vlasnike ovih nepokretnosti da podnesu zahtjev za registraciju i kategorizaciju kako se izbjegla primjena represivnih kaznenih mjera.

Fizička lica koja pružaju usluge smještaja detaljnije informacije mogu dobiti u Turističkoj organizaciji Višegrad.