Potvrđena optužnica: Policajci uzeli 20 evra mita

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Nijaza Halilovića i Đorđa Mijovića tereti da su kao službenici Granične policije BiH primili mito od 20 evra i licu koje nije posjedovalo negativan test na virus korona – omogućili da uđe u BiH.

Halilović je bio vođa tima na graničnom prelazu Hum, a Mijović raspoređen na poslovima policajca za graničnu kontrolu, saopšteno je iz Suda BiH.

Mijović je 26. avgusta 2021. na prelazu Hum prilikom granične kontrole putnika na ulazu u BiH iz pravca Crne Gore, nakon što je utvrdio da putnik E.X. ne posjeduje nijedan dokaz za negativan nalaz na virus korona, potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu od ljekara da je prebolio tu infekciju, dozvolio tom putniku izlazak iz autobusa i ulazak u službene prostorije Granične policije BiH, u kojima se nalazio Halilović.

U optužnici je navedeno da je Mijović usmeno informisao Halilovića o trenutnom statusu putnika E.X, nakon čega su oba policijska službenika, koristeći se prethodnim saznanjem da putnik ne ispunjava propisane dodatne uslove za ulazak stranaca u BiH, zahtijevala i primila 20 evra da ne urade šta su bili obavezni, te na taj način putniku omogućili ulazak u BiH.

“Nisu postupili shodno odredbama Zakona o strancima BiH”, pojasnili su iz Suda BiH.