Stižu padavine – evo u kojim dijelovima zemlje i kada

Meteorolozi u BiH su od četvrtka najavili početak uticaja južine, što bi moglo da donese promjene vremena u vidu postepenog naoblačenja te povremenih padavina do kraja mjeseca.U Hercegovini i jugozapadu Bosne moguće su obilnije padavine, a najmanje na sjeveru i sjeveroistoku zemlje. U nizijama kiša, a na planinama iznad 1.300 metara moguć je povremeni snijeg.

Na stranici “BHmeteo” objavili su vremensku prognozu do nedjelje.

“Jugo narednih dana u jačanju a sa njim i porast temperatura, naročito onih noćnih. Vrhunac vjetra u petak i subotu. Na planinama bi tada ponovo zaduvao na udare olujan vjetar. U nižim krajevima većinom umjeren”, kažu meteorolozi.Za petak najavljuju pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. U većem dijelu zemlje umjeren, do na udare pojačan, jugo. Na planinama sa olujnim udarima. Uz oblake postepeno će dolaziti i padavine koje će se lokalno javljati u Hercegovini, rijetko koja kap u ostatku zemlje. Dnevne temperature slične kao u četvrtak, a i jutarnje će zatopliti, zahvaljujući južini.

“U noći na subotu formiraće se padavinska ‘linija’ sa zapada koja će tokom subote preći preko čitave zemlje donoseći prolazno padavine. Najviše kiše u Hercegovini i zapadnom dijelu Bosne gdje uz kišu može i zagrmiti. Na višim planinama, prvenstveno Hercegovine očekuje se snijeg. Uporedo sa dolaskom padavina vjetar će postepeno slabiti tokom subote”, prognozira se na stranici.Nestabilno vrijeme zadržaće se i tokom nedjelje, a sa južinom i toplim vremenom ispisaćemo se iz februara, koji je jedan od najtoplijih u našim krajevima od kako se vrši mjerenje.