Traži se zabrana defilea u Brčkom 1. marta

28.02.2024.

Udruženja veterana specijalnih jedinica Vojske Republike Srpske očekuju da policija zabrani defile u Brčkom 1. marta jer bi dolazak sa obilježjima takozvane Armije BiH ugrozio međunacionalne odnose u gradu.- Svako ima pravo da dođe u Brčko i obilježi šta poželi, ali niko nema pravo da provocira – saopšteno je iz udruženja veterana Garda Panteri, Peša, Mandini lavovi i Tobutski sokolovi.

Veterani navode da su zabrinuti zbog dolaska defilea u Brčko povodom 1. marta, praznika u Federaciji BiH koji Republika Srpska ne priznaje, ali da ih još više brine činjenica da je na čelu defilea Sanin Musa, pripadnik odreda “El Mudžahid” za koga se sumnja da je počinio monstruozne zločine nad Srbima u Vozući.

Prateći društvene mreže i komentare, veterani ocjenjuju da se spremaju provokacije ratnim zastavama i obilježjima takozvane Armije BiH i da u Brčko dolaze puni mržnje.

– Svoj dolazak u Brčko najavljuju navijačke grupe, ekstremni elementi bliski radikalnom Saninu Musi i njegovim stavovima – upozoravaju veterani i podsjećaju da je Brčko multietnički grad u kojem nikada od rata nije bilo nacionalnih tenzija.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRЈ. Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar – dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.