Počela izgradnja novog Graničnog prelaza Zupci

25.03.2024.

Na mjestu sadašnjeg Graničnog prelaza Zupci za pola godine biće još jedan integrisani, zajednički prelazak između BiH i Crne Gore. Lakšem i bržem prolasku nadaju se oni koji put od Trebinja do Herceg Novog često koriste.
ATV

Prvi ljudi Trebinja i Herceg Novog kažu da je ovaj projekat i te kako značajan. Mirko Ćurić i Stevan Katić integrisani prelaz su tražili još prije tri godine.

– Smatramo da je značajno povećan ovdje promet ali isto tako da se tokom ljeta naročito stvaraju velike gužve – ističe Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

– Nadam se da će nakon završetka ovih radova problemi biti prošlost koji su bili do sada prije svega na Graničnom prelazu Sitnica gdje su bile zaista velike gužve u saobraćaju – rekao je Stevan Katić, predsjednik opštine Herceg Novi.

Vrijednost projekta je 2,4 miliona KM. Novac za ovaj prelaz ide iz BiH kase jer je još odavno pao dogovor da dva gradi Crna Gora, a dva BiH. Zajedno su se po Zupcima šetali i prvi carinici dvije države, kažu prelaz će biti savremen.

– Najviše se odnosi da će građani na jednom graničnom prelazu ostvarivati sva svoja prava, završavati sve zakonom definisane carinske postupke, pasošku kontrolu i nadam se da ćemo samim ti ubrzati protok putnika – smatra Vladimir Bulajić, direktor Uprave carine Crne Gore.

– Zajedničke granične prelaze grade zemlje koje nemaju otvorenih pitanja, dobrosusjedske imaju odnose a takvi su odnosi između BiH i Crne Gore. BiH ima tri zemlje susjedstva a samo sa Crnom Gorom ima potpisan ugovor o graničnim prelazima – kaže Zoran Tegeltija, direktor UIO.

Protok putnika nije ubrzan na Granični prelaz Deleuša između Bileće i Nikšića koji je takođe zajednički. Kočnica je u zakonu i procedurama pa ih je potrebno mijenjati u obje države kažu čelnici.

Rok za završetak radova je počeo da teče od danas i traje 180 dana. Čim se završe radovi na ovom prelazu gradi se sljedeći, a to je onaj koji ide od Trebinja ka Nikšiću tačnije Granični prelaz Klobuk.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.