Počela naplata ulaza vozilima u Nacionalni park Tara

22.04.2024.

Od danas je u zaštićenom području Nacionalnog parka Tara počela naplata naknade za korišćenje vozila na motorni pogon, a cene su od 300 do 1.700 dinara (od 5 do 28 KM) po danu.

Kako je saopštilo Javno preduzeće (JP) Nacionalni park Tara, naknada se naplaćuje na ulaznim kapijama u Perućcu i na Kaluđerskim Barama.

Dodaje se da se ova naknada naplaćuje u skladu sa Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, odnosno Odlukom o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Nacionalni park Tara.

Za Prvu kategoriju motornih vozila do 1,3 metra visine, motocikli i putnička vozila, naknada je 300 dinara po danu (5 KM), za Drugu kategoriju motornih vozila sa prikolicom visine do 1,3 metara i kombi vozila, naknada po danu je 500 dinara (oko 8 KM), dok Treća kategorija motornih vozila, visine 1,3 metara, odnosno autobusi i kamioni plaćaju 700 dinara (oko 11,50 KM) po danu.Za Četvrtu kategoriju motornih vozila, odnosno za sva vozila sa više od tri osovine, plaća se naknada od 1.700 dinara (oko 28 KM) po danu.

JP Nacionalni park Tara, naglašava da će se u prvom periodu naplata naknade vršiti po vozilu po danu, a predviđeno je i uvođenje desetodnevnih i godišnjih naknada ako se pribave potrebne dozvole i saglasnosti.

“Prolazak se neće naplaćivati ljudima koji imaju prebivalište na teritoriji Nacionalnog parka Tara, onima koji su poslom vezani za ovu teritoriju, penzionerima sa najnižom penzijom, licima sa invaliditetom, a predlaže se da se i užičke tablice izuzmu od naknade”, rekao je Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara, za TV Prvu.Od plaćanja naknade su oslobođena i vozila sa registarskim oznakama Bajine Bašte. U saopštenju se navodi i da prema Zakonu sredstva od naknada za korišćenje zaštićenog područja idu na namjenski račun upravljača i mogu se trošiti za aktivnosti na zaštiti i razvoju zaštićenog područja.

“To nije loše, ali nije riješeno još uvijek kako treba. Bitno je samo da se ne siječe drveće, a novac za ulazak bi trebalo uzimati”, rekli su neki od mještana i prolaznika za TV Prvu.

(Foto: Nacionalni park Tara)

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.