Policajci, direktori, biznismeni: Imena uhapšenih u akciji SIPA-e i MUP-a KS!

22.04.2024.

U akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) “Black Tie 2” uhapšeno je više od deset osoba, saznaje portal “Avaza”.

Pet specijalaca
Uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH, šef specijalne policije FUP-a Mustafa Selmanović i sarajevski biznismen Gordan Memija.

Priveden je nakon izdavanja naloga Tužilaštva i Vahidin Munjić, v.d. direktor FUP-a.

Među uhapšenima su i specijalci FUP-a koji su u Sarajevu prije osam godina čuvali Edina Gačanina Tita. To su specijalci Emir Druškić, Adin Ćatić i Senad Kadić.

Uhapšeni su i bivši pripadnici FUP-a, koji su također čuvali Gačanina u Sarajevu Ibro Miladin i Dražen Čobović. Bit će uhapšeno još najmanje pet osoba.

Akcija u Mostaru i Zenici
Uhapšeno je nekoliko osoba u Mostaru i Zenici, gdje pretresi i dalje traju. Specijalci Munjić, Memija i Selmanović idu u MUP KS, a ostali u SIPA-u.

U Sarajevu je uhapšen i direktor jedne privatne firme.

– Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela. U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol – rečeno je iz Tužilaštva BiH.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.