Iz Granične policije BiH se oglasili o akciji “Piramida”

24.04.2024.

SARAJEVO – Granična policija BiH uhapsila je danas 14 lica u akciji “Piramida” zbog sumnje da su kao dio organizovane kriminalne grupe ostvarila novčanu korist veću od šest miliona KM, a u pretresima je oduzeto oko 30.000 evra i 3.200 KM.

Prilikom pretresa na 16 lokacija širom Federacije BiH oduzeto je i oko 28 grama amfetamina i određena količina spida, pištolj, određena količina municije i drugi predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela, saopšteno je iz Granične policije.

Pretresi su izvršeni na više lokacija na području Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona, odnosno u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši.

Prema preliminarnim podacima, ova međunarodna organizovana kriminalna grupa u proteklih šest mjeseci ostvarila je novčanu korist veću od šest miliona KM.

Pripadnici Granične policije akciju su proveli zajedno sa Upravom kriminalističke policije MUP-a Hrvatske i Evropola, a pod nadzorom Tužilaštva BiH. Podršku u realizaciji pružili su pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona, dok su tokom istrage kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružali Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima.

Iz Granične policije BiH navode da u kontinuitetu nastavljaju preduzimati mjere na sprečavanju izvršenja krivičnih djela krijumčarenja ljudi, posebno protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Tokom prošle i u prva tri mjeseca ove godine pripadnici Granične policije BiH su nadležnim tužlaštvima podnijeli 83 službena izvještaja protiv 177 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili 110 krivičnih djela krijumčarenja ljudi. Rad na predmetu se nastavlja.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.