Sud BiH pustio skoro sve uhapšene službenike FUP-a u akciji “Crna kravata 2”

25.04.2024.

SARAJEVO – Sud BiH kasno sinoć donio je odluku kojom je odredio pritvor za troje uhapšenih u akciji “Crna kravata 2”.

Riječ je o Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać.

Sa slobode će se braniti osumnjičeni: Tarik Zulović, Haris Behram, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo, Mustafa Selmanović, Vahidin Munjić, Senad Kadić, Adin Ćatić, Emir Druškić, Sead Preljević, Davor Curl, Gordan Memija i Edin Kačar.

Ovu informaciju je za Avaz je potvrdio advokat Mustafe Selmanovića, komandanta specijalne jedinice FUP-a, Mirsad Crnovršanin.

Akcija “Crna kravata 2” izvedena je po nalogu Tužilaštva BiH.

Kod nekih od osumnjičenih Sud navodi da Tužilaštvo nije utvrdilo da su počinili bilo koje krivično djelo koje im se stavlja na teret, odnosno da iz dokaza proizilazi da isti nisu počinili niti jedno bitno obilježje krivičnih djela za koje se sumnjiče, pa se Sud BiH nije upuštao u analizu postojanja posebnih pritvorskih razloga.

Kod Mustafe Selmanovića, Vahidina Munjića, Senada Kadića i Adina Ćatića i Emira Druškića Sud navodi da ih Tužilaštvo tereti za krivična djela primanja dara i zloupotreba položaja, a koja su propisana entitetskim zakonodavstvom.

Mustafi Selmanoviću se stavlja na teret i organizovani kriminal, ali Sud BiH navodi da iz dokaza Tužilaštva ne proizilazi postojanje osnovane sumnje da je on poduzimao bilo kakve inkriminisane radnje, te da samim time nije mogao iste poduzimati u okviru organizovane grupe.

Odbijen je i prijedlog za određivanje mjera pritvora, a izrečene su mjere zabrane za Tarika Zulovića, Harisa Behrama, Mirsada Skopaka, Maka Šemšića, Emira Sarića, Smaila Šikala i Gordana Memiju.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.