2 DANA DO +30 STEPENI, PA NAGLI PREOKRET!

27.04.2024.

Naredna tri dana očekuje nas stabilno i toplo vreme, a od 1. maja sledi destabilizacija atmosfere uz grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode koja će trajati sve do 13. maja, najavio je meteorolog amater Marko Čubrilo.

Danas ponegde nad zaleđem severnog i dela srednjeg Jadrana može biti ređe pojave lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Prema njegovoj prognozi, u lepom i sunčanom vremenu uživaćemo još tri dana, nakon čega nas očekuje kiša.”Zatim do 01.05. pod uticajem anticiklona stabilno, suvo i toplo. Maksimumi u postepenom porastu i oko narednog utorka bi se trebali kretati od +19 do +26, a lokalno, posebno na jugu regiona i oko +30 stepeni Celzijusa. Od 01.05. počinje narušavanje anticiklona ali bi se ovog dana verovatno nad većim delom regiona zadržalo suvo vreme. Ipak, posle podne i uveče nad južnim, jugozapadnim, zapadnim i ređe severozapadnim delovima regiona nestabilno uz grmljavinske pljuskove koji ponegde mogu biti i vrlo jaki, praćeni tučom i jakim vetrom. Dnevni maksimum 01.05. i dalje visok, posebno na severu gde će i dalje biti oko +25 stepeni Celzijusa, dok će na jugozapadu biti malo svežije”, istakao je Čubrilo.

Očekuju se grmljavinski pljuskovi

Narednih dana se očekuje vrlo nestabilno i svežije vreme uz česte grmljavinske pljuskove, najavljuje meteorolog amater Marko Čubrilo, a biće uslova i za lokalne, vremenske, nepogode praćene tučom/gradom, velikom količinom kiše za kratko vreme, jakim sevanjem i prolazno olujnim vetrom.

“Maksimumi će biti niži ali bi se trebali kretati oko proseka uz vrednosti od +14 do +23 stepena Celzijusa. Trenutno samo operativni i kontrolni ECMWF oko 06.05. simuliraju jače zahlađenje ali nemaju podršku ansamble niza istog modela”, objašnjava on i dodaje:

“U ovom momentu do oko 13.05. stoji signal za nestabilno vreme uz česte grmljavinske pljuskove i moguće lokalne nepogode dok bi se temperature kretale oko proseka. Po prvi put ove sezone CAPE vrednosti odlaze u relativno visoke nivoe tako da se sa povećanjem dostupne energije u atmosferi povećava i rizik od pojave jačih grmljavinsko-olujnih sistema. Za sada, kako je istakao Čubrilo, nema opasnosti od bilo kakvih ekstremno jakih, superćelijskih oluja i nestabilnosti koje su pred nama predstavljaju uobičajene majske grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.